Nem bízik saját erejében a Jobbik

Mirkóczki Ádám és Pintér Tamás után a Jobbik ifjúsági tagozatának elnöke sem pártja logójával indul októberben az önkormányzati választáson. Keresztesy Gergő a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként méreti meg magát. Úgy tűnik, a Jobbik politikusai egyre kevésbé hisznek önmagukban, ezért is hozhattak létre februárban egy tartalék pártot.

2019. 09. 10. 9:46
null
Mirkóczki Ádám már más színekben kampányol Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indul októberben Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) elnöke, aki Berettyóújfalu 2. választókerületében egyéni képviselőjelölt – derült ki a Választás.hu adatbázisából. Keresztesyt ez év februárjában választották a szervezet új elnökévé, elődje egyébként az a Farkas Gergely, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nemrégiben választási csalás gyanúja miatt emelt vádat. Az új Jobbik IT-elnök most saját pártja helyett a Márki-Zay Péter vezette mozgalom logója alatt méreti meg magát, vagyis már nem bízik abban, hogy az önkormányzati választáson elég a sikerhez a Jobbik logója.

Nem Keresztesy Gergő az egyetlen a pártban, aki a Jobbik helyett vagy mellett más szövetségesek támogatásával indul ősszel. Mirkóczki Ádám országg­yűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke szinte elsőként jelentette be, hogy az ellenzék közös polgármesterjelöltje lesz Egerben, a választásra létrehozott helyi civil szervezet támogatásával. Közben Mirkóczki közel bruttó 1,7 millió forint képviselői javadalmazásban részesül az Országgyűlésben a Jobbik-frakció tagjaként, de az elmúlt másfél évben mindössze 24 alkalommal szólalt fel a T. Házban, ebből idén csak négyszer emelkedett szólalásra. Az utóbbi hónapokban látványosan kerüli a Jobbik pártlogója alatti szereplést, minden energiáját Egerbe és a polgármesteri poszt elérésébe fekteti.

Pintér Tamás, a Jobbik másik ország­gyűlési képviselője sem bízhat pártjában annyira, hogy annak színeiben mérettessen meg Dunaújvárosban, pedig a 2018-as választáson ő volt az egyetlen jobbikos jelölt, aki egyéniben nyert.

Mirkóczki Ádám már más színekben kampányol
Fotó: Mirkó István

Mindent egybevetve érezhetően megroppant a párt erejébe vetett bizalom, amit már a tavaszi EP-választási eredmény is indokol, akkor ugyanis a Jobbik csak 6 százalékot kapott, ami egyetlen mandátumra volt elegendő. De, mint arról lapunk pár napja beszámolt, a pénzügyi csőd szélén álló, támogatottságát rohamosan elveszítő párt már az év elején megteremtette egy új politikai formációba menekülés lehetőségét. Az új párt alapításáról csupán egy szűk, bizalmi kör tud, de a Jobbik Bács-Kiskun megyei elnöke idén tavasszal közölt egy erre utaló bejegyzést a közösségi oldalán. Szűcs Imre leírta: „Ez év februárjában tartalék pártot hoztunk létre.” A párt nevét nem árulta el, mondván, az nem publikus.

A megyei elnök szavai, illetve az új párt létrehozásának dátuma egybevág a Jobbik rendkívüli kongresszusának idejével, amikor is alapszabályába bekerült a kettős tagság lehetősége és felmerült egy, a párttal párhuzamos szervezet létrehozásának ötlete is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.