Nem lesz gát és építkezés az ősfás dunai szigeten

Építkezésre és az élővilágra káros árvízvédelmi rendszerre semmi szükség a Hajógyári-szigeten – mondta Fürjes Balázs.

2020. 08. 01. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány megcáfolta a baloldali média azzal kapcsolatos híreszteléseit, hogy a kabinet a Hajógyári-szigeten különböző, természetpusztítással járó beruházásokat valósítana meg. „A szerdai kormányülésen a kabinet elfogadta Bús Balázzsal, Óbuda előző, kormánypárti polgármesterével közös javaslatunkat: építkezésre és az élővilágra káros árvízvédelmi rendszerre semmi szükség a Hajógyári-szigeten! A sziget a budapestie­ké, az északi részén legyen közpark, sok sport- és szabadidős lehetőséggel” – írta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitter-oldalán.

Mint ismert, a baloldali sajtó egy környezetvédelmi hatástanulmányból kiindulva szőtte a spekulációit, amelyek szerint a kormány „hasznosítani akarja” a Hajógyári-szigetet, és „ezer fát kivágva” épít gátat a sziget köré. Egyebek mellett azt is állították, hogy a gátépítés nemcsak a sziget eleve épületekkel teli, állami tulajdonban lévő déli részét érinti, hanem a döntően fővárosi és óbudai kézben lévő északi, parkos szakaszt is. Azt vizionálták, hogy „megszűnne a lehetőség, hogy az ember kapcsolatba kerüljön a folyóval és lesétáljon a fövenyre, mert a természetes part helyett jön a szabályos rézsű, az alján kőszórással”. Egy „több áttéten keresztül” Csányi Sándorhoz köthető magántulajdonosról is értekeztek, aki a balos orgánumok szerint „anyagilag jól járna az egésszel”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.