Nem létező koronavírussal rémisztgettek az álhírgyártók

A több tucat kamuportál és a kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvéleményt aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg.

2020. 02. 10. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadlábon védekezik az a férfi és nő, akiket pénteken gyanúsítottak meg közveszéllyel fenyegetéssel, miután a szerkesztésükben megjelenő internetes oldalakon hatásvadász, kattintásokat generáló címekkel és tartalommal a koronavírus magyarországi halálos áldozatairól számoltak be, holott a vírus nem is jelent meg hazánkban.

A gyanúsítások előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen, miután internetes oldalakon több olyan valótlan hírt jelentettek meg, amelyek azt állították: hazánkban több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, s több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében. A nyomozók megállapították: a több tucat kamuportál és a kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvéleményt aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg.

A valótlanságok több százezer felhasználóhoz jutottak el
Fotó: Youtube

A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak. A fake news hírek nemcsak a koronavírus hazai terjedésével riogattak, hanem számos esetben országos, sőt nemzetközi ismertségű politikusok, művészek, celebek szájába adva terjesztettek hazugságokat. A nyomozók a hálózat felszámolására február 7-én összehangolt akciót tartottak, több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.