Németh Zsolt: Lelki közösség is összeköti a visegrádi országokat

A Fidesz politikusa szerint gróf Esterházy János példája mind a négy visegrádi nemzetnek fontos.

Magyar Nemzet
2021. 03. 17. 11:51
NMETH Zsolt
Budapest, 2021. februr 15. Nmeth Zsolt, az Orszggyls klgyi bizottsgnak fideszes elnke zrszt mond a Visegrdi Csoport megalakulsnak 30. vforduljrl szl politikai nyilatkozat vitjban az Orszggyls plenris lsn 2021. februr 15-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhúsz éve született gróf Esterházy János, akinek boldoggá avatási eljárását a Krakkói Egyházmegye megindította – emlékeztetett napirend előtti felszólalásában Németh Zsolt szerdán a Parlamentben.

A Fidesz képviselője elmondta, mind a négy V4-fővárosban megünnepelték az évfordulót. Mint mondta, a magyar–lengyel barátság napja márc. 23-án szintén alkalmat jelent az emlékezésre, hiszen a gróf lengyel–magyar vegyes házasságból származott. Esterházy János fontos a lengyelek számára is, mivel lengyel menekülteket menekített Magyarországra, és elsőként emelt szót a katyńi vérengzés ellen is. A Felvidéken élve a magyar–szlovák viszonyt is fontosnak tartotta, és a szlovákok jogaiért, valamint a kommunizmus szlovák és cseh üldözötteivel együtt raboskodott – fejtette ki Németh Zsolt.

Július elsején magyar V4-elnökség kezdődik, és fontos feleleveníteni, hogy a pragmatikus szempontok mellett lelki közösség is összeköt bennünket – vélekedett a fideszes politikus,

aki szerint az emberi jogok mellett a keresztény etika alapján mindenkor kiálló Esterházy gróf életműve emlékeztet rá, hogy nem az ENSZ-ben vagy az Európai Tanácsban kezdődtek az emberi jogok, hanem mélyebben gyökereznek.

Válaszában Rétvári Bence arról beszélt, hogy Esterházy János a Kárpát-medence népeinek békés együttélését szolgálta. Európát a nemzetek Európájaként képzelte el, és a legerősebb tartóoszlopának a kereszténységet tartotta. Sziklaszilárdan kitartott elvei és szülőföldje mellett, mindig a Felvidéken maradt, elutasította a menekülés lehetőségét, ezáltal önként vállalta a kényszermunkát és fogságot.

A háború alatt a Gestapo, utána a kommunisták üldözték – emlékeztetett az államtitkár, és kiemelte, hogy a gróf példája a haza szeretetére, a regionalizmusra és a keresztény Európa fontosságára tanít bennünket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.