Nemzetközi mintaprogram lett a Hungary Helps

A világon is egyedülinek számító Hungary Helps Program a nemzetközi cselekvés mintája lett. Az Amerikai Egyesült Államok ugyanis a magyar humanitárius segélyprogram mintája alapján fogja támogatni az iraki üldözött keresztényeket.

2020. 10. 02. 16:34
null
A képen: Azbej Trisztán Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium 204 millió dollárt különített el annak az Ankawa Charitable Association nevezetű iraki segélyszervezetnek, amely az Erbíl környékén tartózkodó keresztény menekülteket segíti – írja a vasarnap.hu. Az erbíli helyzet rendezéséhez – ahol 2014-ben az Iszám Állam offenzívája miatt keresztény menekültek voltak kénytelenek elhagyni otthonukat – a Hungary Helps program keretében Magyarország is jelentős támogatásokkal járult már hozzá. Erbíl Ankawa nevű külvárosában viszont továbbra is legalább kétezer-ötszáz keresztény család él bizonytalan körülmények között, amely családok támogatásához – magyar mintát követve – most az Egyesült Államok is szeretne hozzájárulni.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a Facebookon közzétett bejegyzésében adott hangot örömének:

minden magyar büszke lehet arra, hogy a világ vezető nagyhatalma éppen a mi példánk nyomán nyújt segítséget az iraki üldözött keresztényeknek.

Hozzátette, hogy a program a magyarok szolidaritásának köszönhetően immár nemcsak nemzeti küldetés, hanem a nemzetközi cselekvés mintája is lett.

Az amerikai vezetők, többek között Mike Pence alelnök, sőt maga Donald Trump amerikai elnök is elismerősen nyilatkozott a magyar humanitárius programról, méltatva hazánk erőfeszítéseit, amit az üldözött keresztények megsegítéséért vitt véghez. Így 2018 decemberében amerikai–magyar együttműködési megállapodás született a USAID – ami a kezdetektől mintaként tekintett a Hungary Helps programra – és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága között azért, hogy az üldözött vallási és etnikai kisebbségek hazatérését és közösségeik helyreállításait elősegítsék Észak-Irak azon részein, amelyek az Iszlám Állam uralma alól szabadultak fel.

A képen: Azbej Tristan
Fotó: Facebook

Magyarország 2017 elején indult humanitárius segítségnyújtási keretprogramja hetvenezer válságövezetben élő embernek nyújtott eddig segítséget.

A Hungary Helps elsődleges célja, hogy lehetővé tegye a fegyveres konfliktusok ártatlan elszenvedőinek a szülőföldön való megmaradását, vagy a mielőbbi visszatérését, de természeti és emberek okozta katasztrófák esetén is biztosított már támogatást. A Közel-Keleten – Irak mellett – Szíriában, Jordániában, Libanonban, Izraelben és Palesztinában, de Ázsiában és Afrikában is hajt végre projekteket, továbbá Albániában vagy Ukrajnában is segített már.

Magyarország a segélyprogramon keresztül több közel-keleti és afrikai országban járult hozzá nagyszabású újjáépítésekhez. A magyar–amerikai együttműködés keretében zajlik az iraki keresztény közösség egyik ősi központjának számító város, Karakos újjáépítése is, ahol már több tucat házat adtak át. A program egyik sikertörténete szintén Észak-Irakban, Tell-Aszkuf városban valósult meg, ahol az Iszlám Állam által elűzött mintegy ezerháromszáz család döntő többsége a magyar program támogatásával térhetett vissza az otthonába.

Hálájuk jeléül a helyiek Tell-Aszkufot azóta csak Magyarország leánya névvel emlegetik.

Kiemelendőnek számítanak az iskolák, valamint kórházak rekonstrukciójához adott támogatások: Magyarország egy teljes évig finanszírozta három szíriai kórház működését, idén pedig a palesztinai és jordániai keresztény iskolák fenntartására adományozott egymillió dollárt. Két évvel ezelőtt a Hungary Helps részeként elindult az üldözött vagy kisebbségi keresztény közösségekhez tartozó fiataloknak szóló ösztöndíjprogram is, amellyel afrikai, közel-keleti és más ázsiai térségek diákjainak segítik a boldogulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.