NVI-elnök: Az informatikai átállás miatt volt szolgáltatáskiesés az eredményközlésben

Forrás: MTI2019. 10. 14. 0:22

A napközbeni részvételi adatokat közlő honlapról az eredményeket közlő honlapra történő átállás tartott a tervezettnél tovább, ezért volt szolgáltatáskiesés a választási honlap működésében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörök este 7 órai zárását követően csak mintegy két óra elteltével jelentek meg az első eredmények az NVI honlapján, a valasztas.hu-n.

Pálffy Ilona sajtótájékoztatóján azt mondta, az NVI által üzemeltetett, a szavazatösszesítést is végző informatikai rendszer, a Nemzeti Választási Rendszer zavartalanul működik. Hozzátette: az NVI a választásnapi eredménymegjelenítést az előre eltervezett módon az egyszerűsített üzemmódban működő valasztas.hu honlapon kezdte el. Az átállás a tervezettnél több időt vett igénybe, ezért egyes időszakokban a honlapon a kiszolgálás szünetelt.

Azt mondta, a választások honlapja több, statikus formában közzétett közérdekű információt is tartalmaz, mint például a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai, határozatai, a választási irodák elérhetőségei, amelyeket az NVI a szolgáltatás átstrukturálása során fokozatosan ismét elérhetővé tesz.

Hangsúlyozta: az NVI az átállás időszaka alatt is fontos feladatként kezelte a médiának és a pártoknak nyújtott adatszolgáltatást, hogy a választópolgárok tájékoztatása a választások eredményéről folyamatos legyen.

Pálffy Ilona megköszönte a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és a helyi választási irodák munkatársainak munkáját, mint mondta, gyorsan dolgoztak és továbbították az adatokat az NVI-hez.

Elmondta, az este 11 órai adatok szerint a feldolgozottság 81,59 százalék volt, a csaknem 23 ezer jegyzőkönyvből már csak körülbelül ötezret vártak, de folyamatosan rögzítik a jegyzőkönyveket az informatikai rendszerben.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.