Nyár óta dolgozó embercsempészeket fogtak el a rendőrök

Bűnszervezett tagjai voltak azok a sofőrök, akik Szerbia felől érkező migránsok szállításában vettek részt.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 11. 06. 16:24
Januárban fogták el az embercsempész banda egyik sofőrjét
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Járásbíróság november 6-án elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik bűnszervezet tagjaként működtek közre szír állampolgárok csempészésében. A gyanúsítottakat a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság speciális bevetési egysége fogta el, esélyük sem volt a szökésre – számolt be róla a Police.hu.

A rendőrség migrációs ügyekre szakosodott bűnügyi felderítőinek információi szerint idén nyáron több alkalommal is határsértőket fuvarozott három Szegeden lakó férfi. Augusztus 6-án, a reggeli órákban Ásotthalom térségében, egy erdősáv melletti földes bekötőúton a Készenléti Rendőrség határrendészeti igazgatóságának járőrei két várakozó autóra lettek figyelmesek. A határvadászok azt észlelték, hogy az egyik autó sofőrjének telefonálása után a határhoz közeli erdőből öt férfi szalad ki és száll be a gépkocsikba. Az egyenruhások a járművek vezetőit valamint, az utasokat elindulásuk után pár perccel elfogták. A magukat szír állampolgárnak valló migránsok – akiket a sofőrök Ausztriába szállítottak volna – Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A rendőri intézkedés során megállapították, hogy a két embercsempész tevékenységét egy harmadik járműből úgynevezett előfutóként további két társuk segítette. Az előfutók szerepe az, hogy ők mennek a csempészek előtt, telefonon vagy rádión jelzik, ha rendőröket látnak, azért haladnak elől, hogy a rendőrök őket tereljék ki az útról ellenőrzés esetén. Az előfutók augusztus 6-án a határhoz közeli út mentén várták a csempészautókat, a nyomozó hatóság tagjai őket is elfogták. A gyanúsítottakkal szemben – őrizetbe vételüket követően – bűnügyi felügyeletet rendeltek el, s házi őrizetbe kerültek.

Az időközben folytatott nyomozás adatai azt tárták fel, hogy a bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsítottak valójában egy nemzetközi bűnszervezet tagjaiként működtek, amely a migránsok szerb–magyar határszakaszon történő illegális átjuttatására, és Nyugat-Európába szállítására szakosodott. Feladatuk a sofőrök beszervezése és a szállítás figyeléssel biztosítása, segítése volt. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottakat egy olyan férfi szervezte be, aki közvetlenül a bűnszervezet vezetőjétől kapta az utasításokat.

 

A bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban a járási ügyészség a szökés-elrejtőzés veszélye, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye miatt tett előterjesztést a bűnügyi felügyelet alatt álló és az őket beszervező gyanúsítottak letartóztatására. A büntetett előéletű bandatagokat állig felfegyverzett kommandós rendőrségi alakulat ébresztette november 5-én hajnalban. Kriminális múltjuk miatt a bűnismétlés és a szökés veszélyét kizárva a bíróság a lehető leggyorsabban elrendelte letartóztatásukat, egyelőre harminc napra kerültek rácsok mögé, de a döntés a gyanúsítottak védői által bejelentett fellebbezések folytán még nem vált véglegessé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.