Nyomozás indult Karácsony botrányos hangfelvétele miatt

Az ügyészség kényszerítés bűntette miatt nyomoz Karácsony Gergely múlt héten felbukkant botrányos hangfelvétele kapcsán. Az ügyben tett másik feljelentést jelenleg a NAV vizsgálja, miközben az ellenzék főpolgármester-jelöltjének kijelentései miatt Volner János az Állami Számvevőszékhez fordult. Karácsony tegnap egyébként Brüsszelben járt, ahol a bevándorláspárti erők egyik vezetőjével, Frans Timmermansszal egyeztetett.

Baranyai Gábor - Gabay Dorka
2019. 10. 04. 7:47
null
A fővárosi szivárványkoalíció jelöltje Frans Timmermansszal tárgyalt az uniós forrásokról Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerítés bűntette miatt elrendelte a nyomozást a Karácsony Gergely-féle hangfelvétellel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségében működő Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a PestiSrácok.hu megkeresésére tegnap a főügyészség helyettes szóvivője, Kovács Katalin. Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István tett feljelentést azután, hogy Várnai László ex-LMP-s politikus, jelenleg független zuglói önkormányzati képviselő egy nyilvános Facebook-posztban arról írt: Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke többször is megfenyegette Karácsony Gergelyt és családját.

Várnai utalt arra is, hogy a három és fél éve nyomtalanul eltűnt zuglói szocialista képviselő, Sápi Attila Tóth bizalmi embereként sokat tudhatott a helyi MSZP piszkos ügyeiről, így szerinte érdemes volt őt „elásni”, nehogy beszéljen. Tényi ezután fordult először a rendőrséghez, a BRFK sajtóosztálya ugyanakkor azt közölte, hogy a feljelentést a kizárólagos hatáskörrel rendelkező KNYF-nek küldték meg. Ennek oka, hogy a feljelentésben megemlített Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő, mentelmi joga van, ellene csak a KNYF nyomozhat. Tényi István korábban a IX. Kerületi Ügyészségen is feljelentést tett, mert a nyilvánosságra került Karácsony-hangfelvételen több súlyos bűncselekményre is történt utalás. Úgy tudjuk, ezt a feljelentést jelenleg a NAV vizsgálja.

A hangfelvételen elhangzottak miatt a zuglói önkormányzat és az önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyongazdálkodásának gyors és alapos vizsgálatát kérte Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökétől Volner János. A független országgyűlési képviselő szerint Karácsony Gergely a felvételen „bizalmi körben sokkal inkább a baloldali fehérgalléros maffia által felkarolt politikusként, nem pedig alkalmas és felelős városvezetőként nyilatkozik”.

A Magyar Nemzet megkereste a számvevőszéket, ahol közölték, megkapták Volner János megkeresését, és értékelik az abban foglaltakat. Hozzátették, az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, ezért amennyiben egy jelzéssel bűncselekményre utaló gyanú kerül látókörükbe, azt – a vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően – átadják az illetékes hatóságnak.

A fővárosi szivárványkoalíció jelöltje Frans Timmermansszal tárgyalt az uniós forrásokról
Fotó: Facebook

Ismert, múlt csütörtökön az ellenzéki sajtó bemutatott egy hangfelvételt, amelyen Karácsony főpolgármester-jelöltként szövetségesei alkalmatlansága és a szocialisták esetleges zuglói pénzügyi visszaélései mellett Tóth Csaba viselt dolgairól, valamint arról is beszélt, hogy ha nem sikerül nyernie a főpolgármester-választáson, nem térhet vissza a XIV. kerületbe, mert ott „elásnák”. A hanganyag nyilvánosságra kerülése után a Tóth Csabára vonatkozó részt letagadta.

Brüsszeli látogatás

Karácsony Gergely tegnap Brüsszelben tárgyalt, mások mellett a holland szocialisták bevándorláspárti politikusával, Soros György bizalmasával, Frans Timmermansszal is találkozott. Karácsony a tárgyalások után azt nyilatkozta: a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottság növelné a települések által közvetlenül elérhető forrásokat, amelyeket nem politikai alapon, hanem programok alapján fognak szétosztani. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a tárgyalásokra úgy reagált: Karácsony és az Európai Bizottság alelnökének elképzelése azt jelentené, hogy a Magyarországnak járó pénzeket elveszik, és csak a bevándorlást támogató önkormányzatok kaphatnának azokból, versenyezve az unió valamennyi pályázó önkormányzatával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.