Orbán Viktor: A keresztény kultúra védelme jelenti a fennmaradást

Az volt a mondás 2015-ben, hogy aki nem engedi be a migránsokat, az ne kapjon pénzt – nyilatkozta a miniszterelnök a Die Zeitnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 26. 2:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a Die Zeit liberális német hetilapnak adott interjúban hangsúlyozta: a magyarok három évtizede történelmileg rengeteget tettek azért, hogy az egykori vasfüggönytől keletre is érvényesüljön a jogállamiság, de objektív kritériumok alapján.

Úgy fogalmazott:

– Itt harminc évvel ezelőtt diktatúra volt, Magyarország a Szovjetunió érdekszférájába tartozott, bajtársaim és én éveket áldoztunk az életünkből arra, hogy ezt megváltoztassuk. Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai, forradalmárai [...] Ez nem politikai program, ez az életünk.

Hogyan léphetnék ki a saját életemből? – vetette fel a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy foglalkozott-e a magyar EU-tagság megszüntetésének gondolatával.

Orbán Viktor elmondta: a nyugat-európai politikában Otto Graf Lambsdorff volt a politikai mentora, majd Helmut Kohl kollégája és barátja lett. – Tőlük tanultam a demokráciát. A politikai versenyt, a piacgazdaságot – jelentette ki, és kifejtette: Kohl vagy Lambsdorff gondolkodásában egyensúly volt a nemzeti szuverenitás, a saját kultúra és az Európai Egyesült Államok között. – Akkoriban úgy gondoltuk, hogy Nyugat-Európa jó, és eszünkbe se jutott, hogy ezt el is lehet szúrni, de már megtanultuk: Európa lehet jó és rossz is; lehet ökológiai felelősséggel bíró szociális piacgazdaság [...], vagy pimasz, kapzsi kaszinókapitalizmus – vélekedett a kormányfő.

Orbán Viktor szerint kulcskérdés, mikor fordult ilyen élesre az EU-n belüli harc, amire a válasz 2015, a migráció ügye. – Egyszer csak azt láttuk, hogy valaki meg akarja határozni, ki tartózkodhat Magyarországon [...], sőt,

oda jutottunk, hogy kimondták: aki beengedi a migránsokat, az jogállam, aki nem, az nem jogállam, és aki nem enged be migránsokat, az ne kapjon pénzt. Ez az egyenlőségi eszme? – tette föl a kérdést a miniszterelnök.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország a legnagyobb segítséget nyújtja a nehéz körülmények között élő muszlim államoknak. – Bennünk nincs muzulmánellenesség. Csak van egy elképzelésünk a saját életünkről – mondta Orbán Viktor, kifejtve, hogy a mediterrán térségben talán jól együtt élnek az arabok, muszlimok és a keresztény világ. De mi, magyarok ennek a régiónak az északi pereméhez tartozunk, ezért olyan fontos számunkra a történelem. A mi felfogásunk szerint az történik ma Nyugat-Európában, ami korábban nem sikerült, nevezetesen, hogy a muszlimok elfoglalják Bécset vagy akár még tovább is mennek.

Orbán Viktor hozzátette: – a magyarok számára a multikulturális társadalom önfeladást jelent, a keresztény–zsidó kultúra védelme pedig a fennmaradást.

Soros Györgyről a miniszterelnök elmondta: – Vállalom, hogy mindenkit kritizálok politikai véleményükért, még azokat is, akik zsidók. Kit érdekel, hogy néhányan azt mondják, antiszemiták vagyunk? Nem vagyunk azok. Minket nem érdekel, hogy Soros György zsidó-e vagy sem.

Soros György olyasmit akar, ami rossz Magyarországnak. Ő mondta ki először, hogy azokat az országokat, amelyek nem engedik be a migránsokat, meg kell büntetni és el kell tőlük venni az európai uniós pénzeket. Ez egy pusztán politikai vita Soros Györggyel

– mondta Orbán Viktor, és hozzátette: – Sorosnak komoly érdemei vannak Magyarországon a kommunizmus megdöntésében. Támogatta azokat az ellenzéki csoportokat a nyolcvanas évek második felében, akik antikommunisták voltak. Politikai véleménykülönbségek mindig voltak, de itt is volt egy pillanat, amikor a dolgok természete megváltozott. Ez 2015-ben volt. Megint csak a migráció. Meg akarta mondani nekünk, hogy mit kellene tennünk – fejtette ki a miniszterelnök.

Az EU-s források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus körüli vitáról Orbán Viktor kijelentette, hogy van megoldás. Mint mondta, ha egy helyzet bonyolult, vissza kell térni az alapvető szándékokhoz. – A rászoruló országok gyorsan akarnak pénzt: adjuk oda a pénzt. Más országok új jogállamisági szabályokat akarnak: rendben, beszéljük meg. Az első dolgot azonnal meg kell tennünk, a második dolog kevésbé sürgős.

A jogállamiság köszöni, jól van, egy új szabályzás várhat még néhány hónapig – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy politikai atombomba az EU-s költségvetés és a járvány hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap jóváhagyásának megtagadása a jogállamisági mechanizmus miatt, azt mondta: ha a németek csinálnak ilyesmit, akkor atombombák, ha mi dobjuk le őket, akkor csak kézigránátok. Úgy fogalmazott: – vitáink vannak az értelmezést illetően.

Létre lehet ugyan hozni egy új jogállami mechanizmust, de akkor ki kell egészíteni az alapszerződést. Ami most folyik, az az, amit a szerződés fokozatos megváltoztatásának, újratárgyalásnak hívunk, amelyben az érintetteket véleményét nem kérik ki. Ez csúnya dolog, és ellentmond a jogállamiság eszméjének – húzta alá.

Hozzátette: – az én kis kézigránátom nem elég, a németek viszont képesek lennének elválasztani a válságkezelést a jogállamiságról szóló vitától. Arra a kérdésre, mi történik, ha javaslatát nem fogadják el, elmondta: – a problémát Németországnak kell megoldania, ami egyfajta Lehetetlen küldetés, de a németeké a soros elnökség, ők felelősek ezért.

Orbán Viktor kiemelte: – mi nem kapunk pénzt az uniótól; ezt a többi tagállam által nálunk megtermelt profitért kapott kompenzációnak tekintjük, ezért nem érint meg minket, ha pénzzel zsarolnak.

Nincs egyenlő verseny, mert mi a kommunizmusból és diktatúrából jövünk és az olyan országok, mint Németország, a kapitalizmusból, a szabadságból jönnek. Ezért sem a németek, sem a brüsszeliek nem tekinthetik ajándéknak a Magyarországnak jutó uniós forrásokat, mert azok csupán a tisztességtelen versenyben elért előnyük részleges kompenzációját jelentik.

Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek hatmilliárd eurót visznek ki évente az országból – tette hozzá a magyar kormányfő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.