Orbán Viktor: Az álhírterjesztők kérjenek bocsánatot!

A valódi szövetségeseknek köszönetet mondott, az álhírek alapján ítélkezőktől pedig bocsánatkérést követel Orbán Viktor – derült ki a miniszterelnök európai néppárti (EPP) tagpároknak küldött, hétfői keltezésű leveléből. A Fidesz elnöke szerint sajnálatos módon néppárti politikusok is részt vettek a Magyarország elleni alaptalan támadásokban, és egyúttal emlékeztetett Donald Tusknak, a néppárt elnökének náci párhuzamot vonó nyilatkozatára.

2020. 05. 05. 9:35
null
A miniszterelnök-pártelnök az EPP tagjainak írt levelet Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus levelet küldött hétfőn a néppárti pártelnököknek Orbán Viktor, ebben a miniszterelnök kikérte magának, hogy Magyarország ellen az elmúlt hetekben példátlan támadássorozat és dezinformációs kampány folyt. „Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik” – írta levelében a Fidesz elnöke, arra is felhíva a figyelmet: sajnos néppárti politikusok is bekapcsolódtak a hazánkról szóló álhírek terjesztésébe.

„Azt híresztelték, hogy az Országgyűlés bezárt, holott rendszeresen ülésezik és heves vitáknak biztosít helyszínt. Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig éppen ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült” – emlékeztetett Orbán Viktor, külön kiemelve Donald Tusk rengeteg bírálatot kapott, nácizó interjúját.

„Odáig merészkedett, hogy párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német rezsim támogatója és ideológusa között” – fogalmazott a néppárt elnökével kapcsolatban a miniszterelnök. Orbán üzenetében megállapította azt is, hogy az Európai Parlament nevetség tárgyává tette magát, amikor hazugságok alapján fogadott el Magyarországgal szembeni határozatot április közepén. Az Európai Bizottság pedig időközben ki is mondta, hogy ezen támadások alaptalanok. „Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, aki nem vádolható azzal, hogy Magyarország iránt elfogult lenne, ráadásul másik pártcsaládot képvisel, már több alkalommal kijelentette, hogy a magyar törvény, amely szabályozza a kormány különleges hatáskö­reit a veszélyhelyzet alatt, nem ütközik európai uniós jogszabályokba” – szögezte le a kormányfő, egyúttal bocsánatkérést követelve azoktól, „akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak”.

A miniszterelnök-pártelnök az EPP tagjainak írt levelet
Fotó: Facebook

A néppárti vezetők figyelmébe ajánlotta azt is: a pártcsalád nem engedheti meg a politikai ellenfeleinek, hogy azok kisajátítsák a jogállamiság elvét, és ezt a közös értéket pártpolitikai eszközzé silányítsák. „Hamarosan döntenünk kellene: engedjük, hogy megosszanak, és tovább gyengítsenek bennünket, vagy összefogunk, és továbbra is az európai politika vezető, konzervatív ereje maradunk” – szorgalmazta a kormányfő.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor legutóbb az európai járványgóc berobbanásakor, április elején írt levelet a néppárt főtitkárának, amelyben a Magyarországot ért kritikákra reagálva kijelentette: most nincs ideje arra, hogy más országok politikai szándékairól „fantáziáljon”, ugyanis számára az emberéletek mentése jelenti a prioritást, de ígéretet tett rá, hogy a vírus legyőzése után kész lesz megbeszélni a vitás ügyeket. Egy korábbi, március végi levelében a kormányfő pedig azt kérte a néppárti tagoktól, hogy a pártcsalád a válságban a vírus jelentette veszélyre összpontosítson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.