Orbán Viktor újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be

Éjféltől él a rendkívüli jogrend. A szórakozóhelyek bezárnak, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lesz.

Magyar Nemzet
2020. 11. 03. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb bejelentések:

  • Kedd éjféltől újra rendkívüli jogrend él.
  • A rendezvényeken, a sporteseményeken, a színházban, a moziban csak minden harmadik széken lehet ülni
  • A szórakozóhelyek bezárnak.
  • Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozást vezetnek be.
  • A tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendelnek el.
  • Ingyenessé válik a parkolás.
  • A kormány éjféltől újra bevezeti a rendkívüli jogrendet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden este. Közlése szerint a rendezvényeken –

    sportrendezvényeken, színházban, moziban csak minden harmadik széken lehet ülni. A szórakozóhelyek bezárnak, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lesz.

    A kormányfő hangsúlyozta: a politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szüksége az országnak. Emlékeztetett: legutóbb is két hétnek kellett eltelnie, míg az Országgyűlés olyan jogszabályt fogadott el, amivel büntetni lehetett a maszkviselés szabályainak a megsértését. – Ez abszurd. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lenni.

    Ezért ma éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet, és arra kérjük az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet kilencven nappal hosszabbítsa meg

    – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ma újabb döntéseket is hozott a kabinet a keddi kormányülésen.

    – Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok – folytatta a miniszterelnök – minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbírságot szabnak ki,

    és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal be fogják zárni.

    Ugyanis aki nem tartja a szabályokat, nem hord maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja – hangsúlyozta a miniszterelnök. Mivel az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni, a javaslatukra a kabinet úgy döntött, hogy a szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lép életbe.

    Orbán Viktor arra is kitért: a zsúfoltság mérséklésére a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, és újra ingyenessé tették a parkolást. Emlékeztetett: az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak.

    – Kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk. Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat, és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket.

    Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég, a végső megoldás ugyanis a vakcina – közölte a miniszterelnök.

    – De a vakcina már látótávolságon belül van, ki kell tartani, amíg meg nem érkezik. Tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is. A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog – fejtette ki a miniszterelnök.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.