Pálffy Ilona: Fontos, hogy a fiatalok korán találkozzanak a demokratikus intézményekkel

Az országos középiskolai vetélkedő célja az is, hogy a résztvevő fiatalok tudatos magyar és európai polgárrá váljanak – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Forrás: MTI2020. 02. 18. 13:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű országos középiskolai vetélkedő célja, hogy már a középiskolában találkozzanak a fiatalok a választásokkal és a demokratikus intézményekkel – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a vetélkedő döntőjén kedden, Budapesten.

Pálffy Ilona az NVI és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által negyedik alkalommal megrendezett vetélkedő döntőjének megnyitóján arról beszélt, a versenyt azzal a céllal indították útnak, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A vetélkedő célja, hogy a résztvevő fiatalok – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok nevezhettek, négytagú csapatokat alkotva. Összesen 118 csapat, 472 diák jelentkezett a megmérettetésre, közülük a regionális középdöntőket követően 13 csapat jutott az országos döntőbe.

Lövei Andrea, Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője köszöntőjében arról beszélt, a vetélkedő célja, hogy közelebb hozzák a fiatalabb korosztályhoz a nemzeti és uniós választásokat. Szólt arról is, hogy az országos döntőben a legjobb csapatoknak nemcsak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük lesz.

Smuk Péter, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja házigazdaként köszöntötte a résztvevőket és arról beszélt, a választás a demokrácia ünnepe, mert – mint mondta – kevés alkalom van, amikor többmillió ember megmozdul, és véleményt nyilvánít a közügyekről. Ez a fajta mozgósítás mindenkinek a feladata – jegyezte meg.

A dékán arra kérte a döntő résztvevőit, a jövőben is foglalkozzanak a közügyekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.