Pikó András leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart

Drasztikusan csökkentette a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát Pikó András – tudta meg a Hírnyolc.hu. A polgármester két lépcsőben mintegy félszáz roma muzsikus támogatását vonta meg, veszélybe sodorva ezzel több tucat cigány család megélhetését, valamint megfosztva a kerületet Józsefváros egyik kulturális színfoltjától.

Magyar Nemzet
Forrás: Hírnyolc2021. 02. 19. 11:24
null
Pikó András (jobbra) az egyenruhások távozása után. Fény derülhet a kétes részletekre Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azért vagyok itt, mert azt gondolom, hogy ti mindannyian az én embereim vagytok. Azt szeretném kiérdemelni, hogy azt mondjátok, ez a pasi itt a ti emberetek” – mondta Pikó András józsefvárosi roma zenészeknek egy kampányrendezvényen az önkormányzati választás előtt. Akkor még fontosnak tartotta azt is, hogy a kerületiek megtanulják azoknak a legendás roma muzsikusoknak a nevét, akik a kerület hírét elvitték a nagyvilágba. Valamint azt is megígérte a roma zenészeknek, hogy az ő vezetése alatt az önkormányzat támogatni fogja a munkásságukat.

Pikó András most mégis megvonta a cigányzenészek támogatását, több tucat család megélhetését sodorva veszélybe. A baloldali városvezetés első körben – 2020-ban – harminc fővel csökkentette a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát.

„Különösen fájdalmas, hogy a koronavírus-járvány miatt a zenészek óriási bajba kerültek, mert egyetlen muzsikálási fellépésük sincs, így szó szerint éheznek a családjaik” – áll a Józsefvárosi Roma Önkormányzat 2020-as közmeghallgatásának jegyzőkönyvében. Mindez azonban nem volt elegendő: 2021 elején – információink szerint – tizenöt főre apasztották a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát.

A hírt Gondos Judit, a Csarnok negyed korábbi fideszes önkormányzati képviselője osztotta meg a közösségi oldalán. Mint írta: a Budapesten is egyedülálló zenekar létszámát 2010-től fogva folyamatosan bővítették.

„A zenekar nagyban hozzájárult a közös kulturális életünk megőrzéséhez, és sok roma családnak nyújtott biztos bevételi forrást. A járvány nagyon nehéz helyzetbe hozta őket, most lett volna a legnagyobb szükségük arra, hogy a polgármester segítséget nyújtson,

mivel az éttermek bezártak, megszűnt a lehetőség a muzsikus romák számára. A polgármester viszont gondoskodott arról, hogy sokan elveszítsék megélhetőségüket, és megint sikerült a kerület kultúrájából elvennie egy darabot” – fogalmazott Gondos Judit, utalva a közelmúltban bezáratott Józsefvárosi Galériára és Zászlómúzeumra.

A Józsefvárosi Cigányzenekar 2009-ben lett megalapítva, Kocsis Máté és Sára Botond korábbi polgármesterek idején folyamatosan bővült a taglétszáma, amit Pikó András most tizenöt főre csökkentett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.