Negyvenhatan kaptak kitüntetést a Hableány mentéséért

Elismeréseket adott át Pintér Sándor a május 29-ei dunai hajóbaleset utasai, legénysége mentésében és a hajóroncs kiemelésében résztvevő – rendkívüli helytállást tanúsító – szakembereknek, hatósági és civil személyeknek. Az ünnepi ceremónián harangszóval emlékeztek meg a hajóbalesetben elhunyt koreai turistákról és a magyar legénységről.

2019. 06. 20. 11:53
PINTR Sndor
Budapest, 2019. június 20. Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a május 29-ei dunai hajóbaleset utasai, legénysége mentésében és a hajóroncs kiemelésében rendkívüli helytállást tanúsító szakembereknek, hatósági és civil személyeknek belügyminiszteri elismerések átadásán a Belügyminisztériumban 2019. június 20-án. A Hableány turistahajó annak következtében süllyedt el a Margit hídnál, hogy összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta 18 holttestet találtak. A még hiányzó három embert a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethetõ hajóval, valamint parti egységekkel keresik. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Huszonkét nappal ezelőtt bekövetkezett a legnagyobb polgári hajókatasztrófa. A Hableányt hét másodperc alatt maga alá gyűrte a Viking Sigyn és a Duna medrének mélyére szorította. A mentésben ezer rendőr, közel 274 szolgálati jármű, helikopterek, drónok, a Honvédelmi Minisztérium, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a vízimentők, polgárőrök, önkéntes segítők vettek részt a munkában. A katasztrófában 25 fő elhunyt, 3 fő eltűnt, és mindössze hét ember életét sikerült megmenteni – fogalmazott Pintér Sándor beszédében.

Mint mondta, részvétemet fejezem ki a hozzátartozóknak, a Koreai Köztársaság vezetőinek, de amellett, hogy fejet hajtunk az elhunytak előtt, elkívánom ismerni azoknak a munkáját, akik részt vettek a mentési feladatok bármelyikében. A miniszter Bátorságért Érdemjelet és Rendkívüli Helytállásért Érdemjelet adományozott összesen negyvenhat főnek, köztük a Szökőár Kft. búvárainak, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület Petőfi Mentőcsoport búvárainak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajós szolgálat kapitányának, a mentésben részt vevő hajósoknak, a fedélzeten szolgáló alkalmazottaknak, a Terrorelhárítási Központ vezetőinek, a Clark Ádám úszódaru kapitányának, valamint a Budapesti Vízirendészeti Rendőrőrs szolgálatban lévő vízirendészeinek.

Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát vehette át Kálmán Barbara, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőr őrmestere is, aki munka után, egy barátnőjével beszélgetett, amikor a Hableány felborult.

– Egy hajón beszélgettünk a barátnőmmel – ami egy harminc fős külföldi turistacsoportot vitt –, amikor elhangzott rádión, hogy ember a vízben. Ekkor indult el az őrület – kezdte Kálmán Barbara. – A tragédia pillanatában az Olimpiai park környékén jártunk, felmentünk a kormányállásba, ott már látszottak a mentőgyűrűk és az emberek a vízben. A hajó elejére mentünk, ahol oldalt két hölgyet vettünk észre, de nem értük el őket, csáklyával sem. A hajó hátuljába rohantam, majd korláton kívül elkaptam a kezét. Végül a hajó matróza segített kiemelni. Másnap reggel tízig a baleset helyszínén maradtam segíteni – idézte fel a mentés körülményeit, majd hozzátette: Nem ez volt az első mentésem, tavaly július 1-én szereltem fel, ősszel volt egy vízbe ugrás, szintén hajóról, két főt mentettem ki.

A fiatal rendőrnő azonnal felhívta a vízirendészet ügyeleteseit is, akik ekkor már úton voltak a helyszínre. Ők szintén Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatot vehettek át a belügyminisztertől.

– A rádión keresztül hallottuk, hogy több ember vízbe került a Parlament környékén, a kollégámmal azonnal elindultunk – mondta Lázár Balázs, Budapesti Vízirendészet munkatársára. A főtörzsőrmester és társa, Virágh István Richárd két embert mentett ki a vízből. Először egy férfit emeltek ki a Dunából, majd egy nőt is észrevettek, arccal lefelé.

Amíg a férfit biztonságba helyezték, a nőt is kiemelték a vízből és megkezdték az újraélesztését, ám a szakszerű ellátás ellenére életét vesztette.

A két rendőr további segítséget kért, és a legközelebbi kikötőhöz mentőt hívtak.

– Még fel kell dolgoznunk, idő kell ahhoz, hogy felfogjuk mi történt. Hiába csinálod ösztönösen ezt a hivatást, ez a tragédia megbénít mindannyiunkat – foglalta össze a vízirendőr.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.