Povl Bang-Jensen dán diplomatára emlékeztek a 301-es parcellánál

Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a rejtélyes körülmények között elhunyt diplomata holttestét hatvan éve, 1959. november 25-én találták meg New York-ban.

Forrás: MTI2019. 11. 25. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Povl Bang-Jensenre, az 1956-os forradalom eseményeinek feltárására létrehozott ENSZ-különbizottság tagjára emlékeztek hétfőn a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál, a dán diplomata emlékoszlopánál.

Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a rejtélyes körülmények között elhunyt diplomata holttestét hatvan éve, 1959. november 25-én találták meg egy New York-i parkban.

Kiemelte: a magas rangú ENSZ-diplomatát azért hurcolták meg, mert megvédte az 1956-os forradalom tanúit. Azzal, hogy a neki nyilatkozó, külföldre menekült magyarok adatait – az ENSZ-ben dolgozó KGB-ügynököktől tartva – nem volt hajlandó átadni, több száz embert mentett meg.

A külföldön tanúskodók Magyarországon maradt hozzátartozói ugyanis mind potenciális áldozatokká váltak volna Povl Bang-Jensen határozott kiállása nélkül – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.