Remek katonának ismerik külföldön is a parancsnokjelöltet

Több katonát és kevesebb háttérembert, adminisztrációt, bürokráciát tervez Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség leendő parancsnoka.

Forrás: MTI2021. 06. 01. 19:45
null
Budapest, 2018. július 8. Altisztavatás a fõvárosi Hõsök terén 2018. július 8-án. Az avatáson csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romuluszt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a kedd délutáni ülésén. Benkő Tibor elmondta: – A vezérőrnagynak kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön. A frissen előléptetett tábornok több nemzetközi, NATO-misszióban és küldetésben is részt vett.

A miniszter hozzátette, hogy az utóbbi időben a Honvédelmi Minisztériumban a katonai életpálya, az oktatás, a képzés, a kadétrendszer, az önkéntes tartalékos rendszer, a hazafias és honvédelmi nevelés voltak a fő területei. Ruszin-Szendi Romulusz eredményesen hajtotta végre a feladatait, ezért támogatja őt a parancsnoki kinevezésben.


A vezérőrnaggyá előléptetett Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok a Sándor-palotában 2021. május 31-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az előzményekkel kapcsolatban Benkő Tibor újra megerősítette, Korom Ferenc május 20-án saját maga kezdeményezte a felmentését a parancsnoki beosztásból. Áder János köztársasági elnök június elsejei hatállyal ezt engedélyezte. A miniszter ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta, ő lehet alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak az ellátására.

A térség meghatározó és ütőképes haderejének a további építését, ennek folytatását nevezte fő feladatának a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romulusz a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a keddi ülésén.

A vezérőrnagy egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének a folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség.

Azt is elmondta: célja – amennyire lehet – a harcoló állomány létszámának a növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsnokhelyettes is. Közölte: Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokságának a vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.