Rétvári Bence: A kormány minden területen magasabb forrást biztosít

Amilyen széles körben emeli a kormány a béreket és az egészségügyre, oktatásra, szociális ellátásra, valamint a nyugdíjakra szánt forrásokat, olyan széles körben csökkentette annak idején azokat a baloldali kormányzás – fogalmazott Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Bár a világ minden országa gazdasági nehézségekkel néz szembe a koronavírus-járvány miatt, Magyarország nem megszorításokkal él, hanem munkahelyeket teremt és minden ágazatban emeli a pénzügyi keretet.

Szilágyi Anna
2020. 07. 10. 11:44
RTVRI Bence
Budapest, 2020. június 18. Rétvári Bence KDNP-s országgyûlési képviselõ, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 11-én. Az eseményen a Szobi Italgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pandan Mûanyagfeldolgozó és Környezettechnikai Kft. és a GLB Alkatrészgyártó és Szerelõipari Vállalkozási Kft. vezetõi vették át a dokumentumot. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldal nemet mondott arra, hogy bővüljön az oktatásra és az egészségügyre szánt forrás és hogy a nyugdíjas évek biztosítását több pénzből finanszírozzák – fogalmazott Rétvári Bence parlamenti államtitkár a témában rendezett sajtótájékoztatón, éppen egy héttel az után, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést. Mint mondta, a magyar ellenzék ellene szavazott annak, hogy jövőre harmincmilliárd forinttal többet fordítsunk az Egészséges Budapest programra, míg a teljes egészségügyre 156 milliárd forinttal többet, mint idén. Ahogyan nem szavazta meg azt sem, hogy nyolcvanmilliárd forinttal bővüljön az oktatási költségvetés és egy szociálisan várhatóan nehéz időszakban negyvenmilliárd forinttal nőjön a szociális kiadások mértéke. Hozzátette, arra is nemet mondtak, hogy a nyugdíjasoknak 326 milliárd forinttal többet biztosítsanak 2021-ben, mint idén.

A baloldal a válságot a kormányzása idején is megszorításokkal kezelte, akkor is csökkentették a forrásokat minden egyes területen – elevenítette fel az államtitkár. Hangsúlyozta, amilyen széles körben emeli a kormány a béreket, ők olyan széles körben csökkentették azokat annak idején. A pedagógusok bére jövőre például tíz százalékkal nő, a szociális szférában hat százalékkal, az ápolók esetén tizennégy plusz húsz százalékkal nőnek a bérek. Jövőre a tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetésének első lépcsője lesz, egy heti összeggel nő a nyugdíj összege – hívta fel a figyelmet.

Rétvári Bence emlékeztetett, 2008-ban az akkori Gyurcsány–Bajnai-kormány elvett egyhavi nyugdíjat, most pedig Gyurcsány Ferenc a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről állítja azt, hogy „színtiszta cinizmus”.

Az egészségügy forrásait hazánkban 2010 óta 77 százalékkal bővítették, ennyivel többől tudnak gazdálkodni háziorvosok, szakrendelők, kórházak, a teljes egészségügyi ellátás. Jövőre 156 milliárd forinttal fog nőni az egészségügyre szánt keret, míg 2003 és 2009 között az OECD-országok között Magyarország volt az egyetlen, ahol csökkentek az egészségügyi kiadások a GDP 0,4 százalékával – ismertette.

A szociális ellátások terén összesen 139 százalékkal emelkedett az összeg 2010 óta. Ez sem volt mindig így – folytatta az államtitkár. – Amikor a baloldali kormány ezeket csökkentette, akkor Korózs Lajos azt mondta, hogy évente harmincezer forinttal lesznek kevesebbek a bentlakásos szociális ellátás normatívái, mert „nem kell minden embernek öregkorában idősek otthonába kerülni, a saját környezetével sokkal jobb állapotban tudnak maradni”. Rétvári Bence megjegyezte, a járvány idején is láthattuk, hogy ahol a baloldal kezelte a szociális intézményeket – például a Pesti úti idősek otthonában –, ott járványügyi gócpont jött létre. Kiemelte: a családtámogatások közel két és félszeresére nőttek a költségvetésben, jövőre még az ideinél is 67 százalékkal többet fordítunk erre. Európában nincs olyan ország, amely GDP-arányosan többet költene erre a szektorra, mint hazánk – hangsúlyozta. A jövő évi költségvetés tartalmazza annak a fedezetét, hogy a csecsemőgondozási díjnak (csed) a korábbi hetvenszázalékos összege száz százalékra emelkedik, tehát miután valaki gyermeket vállal, magasabb jövedelemre tehet szert – tudatta az államtitkár.

– Az oktatás területén az elmúlt években több mint másfélszeresére emelték a forrásokat, és a jövő évi költségvetés további nyolcvanmilliárd forintot fordít erre, miközben és tízszázalékos béremelést kapnak a pedagógusok – közölte Rétvári Bence.

Emlékeztetett: ezzel szemben a baloldali kormányzás idején több mint 381 településen megvonták a helyben tanulás lehetőségét a diákoktól, iskolákat zártak be, 15 ezer pedagógust elbocsátottak és elvettek tőlük egyhavi bért. Rétvári beszélt arról is, hogy a kormány több konkrét területre is többletforrást biztosít jövőre: az óvodai nevelésre 22 milliárddal, a gyermekétkeztetésre négymilliárddal, a tankönyvellátásra 13,5 milliárddal, a Nők 40 programra 16 milliárddal, a négygyermekes nők szja-mentességére 24 milliárd forinttal több jut. Emellett a gyógyászatisegédeszköz-kassza a 2010-es 44 milliárd forintról jövőre nyolcvanmilliárd forintra nő, a védőnői szolgálatra kilencmilliárddal többet fordítanak, és jelentős mértékben emelkedik a fogászati kiadásokra szánt állami forrás is. – Bár a világ minden országa gazdasági nehézségekkel néz szembe a koronavírus-járvány miatt, Magyarország nem megszorításokkal él, hanem munkahelyeket teremt és magasabb forrásokat biztosít – foglalta össze az intézkedések lényegét Rétvári Bence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.