Rétvári Bence: Minden körzetben van háziorvos

A háziorvosok pályakezdését a Praxisváltó Programmal, ösztöndíjakkal és jelentős összegű pályázatokkal segíti az egészségügyi kormányzat – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

Szilágyi Anna
2019. 11. 20. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háziorvosok pályakezdését a Praxisváltó Programmal, ösztöndíjakkal és jelentős összegű pályázatokkal segíti az egészségügyi kormányzat – reagált Rétvári Bence parlamenti államtitkár Stummer János jobbikos országgyűlési képviselőnek arra a kérdésére, hogy mekkora a háziorvoshiány Magyarországon. Az államtitkár írásbeli válaszában kifejtette, 2010-hez képest a háziorvosi, illetve háziorvosi ügyeleti ellátásra szánt előirányzat közel 76 százalékkal emelkedett. A háziorvosok 2015 és 2018 között minden évben havi plusz 130 ezer forintos többletet kaptak. Az emeléseknek köszönhetően 2018-ra havi 520 ezer forintra nőtt a rezsitámogatás háziorvosi praxisonként, ezzel a havi bevétel is növekedett: míg 2010-ben átlagosan havi 867 570 forint volt, addig mára 1 630 680 forint.

Azoknak a pályakezdő orvosoknak, akik még nem rendelkeznek praxisjoggal, több lehetőséget is kínál a kormány. A Háziorvosi praxisjog vásárlási pályázat négymillió forintos vissza nem térítendő támogatást jelent praxisonként. A letelepedési támogatás pedig a legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi, illetve fogorvosi praxisoknak nyújt támogatást legalább 12 millió, legfeljebb 20 millió forint értékben. Idén ezekre a pályázatokra összesen 1,25 milliárd forintos forrást biztosított a kormány. – Idáig a pályázatok eredményeképpen 675 ezer lakos háziorvosi-, valamint 274 ezer lakos fogorvosi ellátását biztosítottuk a körzetek betöltésével, megszüntetve a helyettesítést az adott területeken – fogalmazott Rétvári Bence. Hangsúlyozta, Magyarországon nincs ellátatlan alapellátási körzet, legfeljebb helyettesítéssel oldják meg a hiányt.

Az államtitkár kitért arra is: az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén Három generációval az egészségért címmel pályázati programot indított 5,8 milliárd forintos keretösszeggel, azzal a céllal, hogy megerősítsék az alapellátást és ösztönözzék a prevenciót. A hosszú távú célok közé tartozik többek között a szív-és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek okozta halálozás csökkentése, a gyermekkori elhízás megelőzése, a dohányzás visszaszorítása, illetve a cukorbetegség előfordulási gyakoriságának csökkentése.

A kezdeményezésben 50-80 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak felnőttek vagy gyermekek ellátását végző háziorvosi praxisok. A pályázatot októberben újabb ötmilliárd forinttal támogatta a kormány, ezúttal már a lelki egészséggel is kiegészítve az alapfeladatokat.

Rétvári Bence a pályakezdő orvosoknak szánt ösztöndíj lehetőségekre is felhívta a figyelmet. Példaként említette a Méhes Károly ösztöndíjat, amelynek célja a tartósan betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok feltöltése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.