Sikerrel lép fel a korrupció ellen az NVSZ

Sikerrel lép fel a Nemzeti Védelmi Szolgálat – a kormány akaratának megfelelően – a korrupció ellen. Nincs olyan hét, hogy ne érkezzen hír újabb eredményes felderítésről. Az ellenzék által vehemensen támadott megbízhatósági vizsgálatok létjogosultságát pedig már bírósági ítéletek is igazolják.

2021. 07. 22. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre sikeresebben lép fel a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) a korrupció ellen. A közvéleményt legutóbb az egészségügyi szolgálati jogviszonyban lévőkre is kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat foglalkoztatta élénken, nem utolsósorban a vehemens, ám teljesen alaptalan, sőt a vonatkozó törvények teljes ismeretének a hiányáról árulkodó politikai támadásoknak köszönhetően. A baloldal által alaptalanul, ám rendkívül vehemensen támadott megbízhatósági vizsgálatok létjogosultságát pedig már bírósági ítéletek is igazolják.

Elhallgatott tények

Az igaztalan támadó hangok bár elnémultak, ám az nem mondható, hogy hemzsegnének az NVSZ sikereiről szóló híradások az ellenzéki sajtóban. Üdítő kivétel a Népszava szerdai híradása arról, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályának több munkatársát letartóztatta az illetékes vizsgáló bíró. – A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség rendelt el nyomozást a kormányhivatal egyik vezető beosztású tisztviselője ellen, aki a gyanú szerint „előnyért megszegte hivatali kötelességét”. Az ügyészség

„üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt” indított nyomozást

– tájékoztatta a lapot Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A nyomozó hatóság az eddigi eljárásban négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte valamennyi gyanúsított letartóztatását. További adatot azonban a büntetőeljárás eredményessége érdekében nem közöltek. A napilap azonban azt elfelejtette hozzátenni a hírhez, hogy a nyomozás az NVSZ felderítése alapján indult.

Olcsón megvehető őr és tiszt

Ami a megbízhatósági vizsgálatokat illeti, két közelmúltban meghozott ítéletről is be tud számolni a Magyar Nemzet. Az egyik ítéletből kiderül, hogy

egy, a rendőrségen fegyveres biztonsági őrként dolgozó vádlott bukott el a vizsgálaton,

akinek a feladata az épületbe való be- és kilépés biztosítása, a bejövő ügyfelek adatainak ellenőrzése volt. Az NVSZ munkatársa, megbízhatósági vizsgálat részeként megkérte a vádlottat, hogy adja meg a megyei rendőr-főkapitányság épületében tartózkodó, korábban belépett személy adatait. A biztonsági őr – talán azért, mert érezte, hogy a kérés teljesítése meghaladja munkaköri feladatait – telefonon beszélt a felettesével, aki felhívta a figyelmét arra, hogy nem adhat ki adatokat ismeretlen személynek. A tárgyalótiszt ennek hallatára már távozni készült, amikor is a vádlott meggondolta magát,

belépett a rendelkezésére álló adatbázisba, és a kért személyes adatokat kiadta, majd átvette a szolgáltatásért cserébe felajánlott tízezer forintot.

A bíróság szerint ez esetben vesztegetés történt és egy év szabadságvesztésre ítélte a biztonsági őrt, a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

Köztisztviselőt állítanak elő a rendőrök Fotó: MTI/Kelemen Zoltán

A másik ügyben az NVSZ megbízhatósági vizsgálatot folytatott le az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság állományába tartozó egyik hivatásos állományú tisztnél. Az érintett az NVSZ tárgyaló tisztjével való kapcsolatfelvételt követően százezer forintért a munkahelyén elérhető nyilvántartások alapján kiadta egy harmadik országbeli állampolgár személyi adatait, elérhetőségeit. A vádlottat a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa

bűnösnek mondta ki hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt.

Ezért – már jogerősen – két év börtönre ítélte, három évre felfüggesztve a végrehajtást, lefokozták és kilencvenezer forint pénzbüntetést is kapott. A szolgálati viszonya azóta megszűnt.

Titkos felület

A közeli napok híre volt, hogy szabálytalan OKJ-vizsgáztatás miatt két embert tartóztatott le a Budai Központi Kerületi Bíróság. A házaspár a gyanú szerint kenőpénzért szervezett a jelentkezőknek az Országos Képzési Jegyzékben szereplő vizsgákat. Az NVSZ felderítése szerint egy kormánytisztviselő férfi egy informatikus közreműködésével úgy alakította át a vizsgaszervezésre használt felületet, hogy létrehoztak egy „titkos felületet”, amelynek a tartalmát csak a férfi és a vele együttműködők láthatták. Ezen a felületen lehetőség volt arra, hogy kizárólag a kormánytisztviselő jelölhesse ki a vizsgabizottság tagjait, biztosítva, hogy a felesége cégétől jelentkezők sikeresen vizsgázzanak. A házaspár férfi tagja korábban egy megyei kormányhivatal osztályvezetőjeként dolgozott. A szabálytalanul lebonyolított sikeres vizsgák ellenértékeként 2019 őszétől a pár több mint húsz vizsgázótól esetenként 150 000 és 440 000 forint közötti juttatást kapott. Az ügyben bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást.

Öt fő feladat

Az NVSZ a kormány akaratának megfelelően letéteményese a hivatali korrupció elleni kíméletlen harcnak. A szolgálat öt fő feladata – nem fontossági sorrendben – a következő:

A három utolsó feladat függ össze a korrupció elleni fellépéssel, és jelöli ki az NVSZ konkrét feladatait e területen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.