„Amikor templomot építünk, azt üzenjük a világnak: a kereszténység él”

Soltész Miklós államtitkár megköszönte a domonkos nővérek Kőszegen és Hódmezővásárhelyen végzett oktató, nevelő munkáját.

Forrás: MTI2020. 11. 04. 14:06
SOLTSZ Mikls
Budakeszi, 2020. november 4. Soltsz Mikls egyhzi s nemzetisgi kapcsolatokrt felels llamtitkr (j2) beszdet mond a domonkos nvrek budakeszi rendhza j kpolnjnak alapkletteli nnepsgn 2020. november 4-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor templomot építünk vagy újítunk meg, akkor azt üzenjük a világnak, hogy a kereszténység él – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budakeszin, a domonkos nővérek új kápolnájának alapkőletételén.

Soltész Miklós felidézte: hét évtizede, amikor a kommunisták feloszlatták a szerzetesrendeket, több mint kétszáz domonkos nővér élte meg, hogy vége a sok száz éves közösségnek, amelyhez egykor Szent Margit is tartozott.

Végül mégis „volt bátorságuk” titokban vagy külföldön tovább éltetni, a rendszerváltás után pedig újraszervezni a közösséget, mára pedig az egyik legnagyobb női szerzetesrenddé váltak Magyarországon – mondta.

Az államtitkár megköszönte a nővérek elmúlt évtizedekben Kőszegen és Hódmezővásárhelyen végzett oktató, nevelő munkáját, és azt is, hogy templomot építenek egy olyan korban, amikor templomban imádkozó embereket gyilkolnak le, amikor keresztények százezreit üldözik.

A templomépítéssel „bizonyítjuk, hogy jelen vagyunk”, hogy a „kereszténység él”. Ezt az üzenetet kell nap mint nap továbbadni, erősítve a reményt a hívőkben és segítve az istenkeresőket, hogy megtalálják azt, amiért érdemes élniük és küzdeniük – fogalmazott Soltész Miklós.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök azt mondta: egy kápolna építése mindig öröm, de különösen az a domonkos nővéreké, akiknek azért van szükségük új rendházra és kápolnára, mert a régit kinőtte a közösségük. Hozzátette: egy templom mindig Isten jelenlétét hirdeti a világban.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Deák Hedvig általános főnöknő az MTI-nek elmondta: a domonkos nővérek budakeszi rendháza új emelettel és új kápolnával bővül. A teljes épületegyüttes a felújítás után 2300 négyzetméter lesz. A rendházban a 22 tagú közösség életterén túl a szerzetesi képzéshez szükséges, a lelkigyakorlatozók fogadására és hitéleti programok rendezésére alkalmas helyiségeket is kialakítanak. Az építkezés várhatóan egy évig tart.

A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin található a szerzetesrend központja, amelyben a nővérek képzése is zajlik. Az ott élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak.

Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él – tette hozzá a magyar közösség vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.