Somogyi Béla gyilkosai után nyomoznak

A kommunisták haragudtak Somogyi Bélára, mert keresztezte az útjaikat. Viszont mások jobban haragudtak Somogyi Bélára, mint a kommunisták... Mi várjuk a nyomozás és vizsgálat eredményét.

2020. 02. 29. 9:36
null
SAMSUNG TECHWIN DIGIMAX-410 Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején az évszakhoz képest szokatlanul enyhe idő uralkodik. Január közepén 22 fokot mértek az országban, február végén pedig arról ír a Pesti Hírlap: „Aligha hozott még téli hónap olyan kellemes csalódást, mint amilyenben az idei február részesített bennünket, idején a fűtőanyagok hiányának. […] De nem csak Magyarországon, Európa legtöbb államában félték a mostani telet, amelyeknek nem volt elég fűteni való fájuk és szenük. Ily keserves föltevések között köszöntött azután be a február, amely jég és fagy helyett félig-meddig tavaszt hozott, felhőtlen éggel, napsütéssel és aránylag enyhe idővel, igazolva azokat, akik azt hirdetik, hogy ott van a segély, ahol a legnagyobb a baj. […] Olaszországban, Franciaországban, a Balkán nagy részében éppúgy, mint máshol, csodás tavaszi idő uralkodik. […] amiként február megbecsülte magát, éppen úgy megteheti ezt április is meg május is, hiszen most minden tekintetben rendet megcsúfoló idők járnak.”

Folyik a nyomozás a Népszava felelős szerkesztője és kollégája, Bacsó Béla gyilkosai után. A 25-i hír: „A rendőrség a Somogyi Béla meggyilkolása ügyé­ben végzett eddigi nyomozás iratait áttette a katonai ügyészséghez, mert megállapítást nyert, hogy a gyilkosságban szereplő automobil katonai gépkocsi volt, mely azóta eltűnt.” 29-én a katonai ügyészség jelentést tesz közzé. „A gyilkosságot minden valószínűség szerint ama gépkocsi utasai követték el, amelyet az újpesti Váci úti vámnál február 17-én este fél tíz órakor szolgálatot teljesítő rendőr és pénzügyőri közegek feltartóztattak. […] Utasait egy századosi ruhába öltözött egyén igazolta, ki a 23. vadászzászlóalj helyi bélyegzőjével ellátott és Ferenczy névre szóló igazolványt mutatott fel. […] kilétét a nyomozás eddig megállapítani nem tudta, minden jel arra mutat, hogy az igazolvány és a név hamis volt. […] a keresett autó a hadsereg egy Budapesten állomásozó alakulatának egy kocsija […] A két vezető fedezet alatt Budapestre hozatott és előzetes letartóztatásuk az ügyész által elrendeltetett. […] Eddigi vallomásuk szerint a nevezettek az autót 17-én kölcsönadták egy civil társaságnak, helyesebben két úrnak és egy szintén civil sofőrnek, akik magukat hamis igazolvánnyal igazolták. […] Ugyancsak őrizetbe vett a katonai hatóság egy egyént, aki állítólag a kommunisták futárja Bécs és Budapest között, s akinél a talált levél szövege és a gyilkosság között szoros kapcsolat látszik fennforogni. Több tanú egybehangzó vallomása szerint oly kijelentések hangzottak el bizonyos kommunista körökben, hogy ez a gyilkosság az ő, tudniillik a kommunisták érdekeit szolgálta, mert mint a Somogyi Béla temetésén egy a sír mellett álló egyén a másiknak mondotta, »fel kellett rázni a munkásságot, amely ma már nagyrészt nemzeti alapon áll, tespedéséből, ami ezáltal sikerült is, mert a szervezett munkások ezrei adtak életjelt magukról s megmozdult a tömeg«.”

Fotó: Wikipédia

A Népszava leközli az ügyészségi közleményt, és akaratlanul is alátámasztó kiegészítéseket tesz hozzá: „A gyilkosságot követően vidéki lapok csudálatos egyöntetűséggel célozgattak arra, hogy a gyilkossághoz a – kommunistáknak van közük. A félhivatalos vagy – ha úgy tetszik – a hivatalos jelentés már hajlik ehhez a föltevéshez. […] Csak annyira hadd mutassunk rá, hogy a kommunisták haragudtak Somogyi Bélára, mert – mint végig szociáldemokrata – keresztezte az útjaikat, de Magyarországon másokra jobban haragudtak és haragusznak. Viszont mások jobban haragudtak Somogyi Bélára, mint a kommunisták… Mi várjuk a nyomozás és vizsgálat eredményét és várja – feszült érdeklődéssel – Magyarország egész munkássága, de várja egész Európa, az egész világ…”

Ezalatt a lapok arról adnak hírt, hogy a magyar népszavazási kérelem ellen a szomszédos államok tiltakoznak a párizsi békeértekezletnél. A Magyarország vezércikkében kijelenti: „Tiltakozásuknak forrása a rossz lelkiismeret. Egész aknamunkájuk, melyet most Párizsban és Londonban kifejtenek, arra irányozódik, hogy valamiképpen meg ne nyilvánulhasson az az igazság, melynek letiprása nélkül az ő hatalmi törekvéseik nem érvényesülhetnek. […] A románok, csehek és jugoszlávok, mikor a népszavazás ellen tiltakoznak, világos tanúságot tesznek arról, hogy nemcsak nem bíznak ügyük tisztaságában, hanem egyenesen félnek a rabigájuk alá hajtott népek szabad akaratának megnyilatkozásától.” A sajtó arról tudósít 25-én: „A magyar kormány és a fővezérség többszöri sürgetésére a tiszántúli területnek a román csapatok által való kiürítése végre aktuálissá vált. […] A Tisza és a Clemenceau-féle demarkációs vonal közötti terület március hó első feléig a Vásárosnamény–Debrecen–Püspökladány–Mezőtúr–Hódmezővásárhely vonalig szabadul fel. Az említett városokat saját csapataink szállják meg. Az utóbbi vonal és a demarkációs vonal közötti terület fölszabadulása március második felében várható.”

„Lord Newton az angol képviselőházban sürgette a megszállott területek kiürítését” – szól Az Est címe. Közlik az MTI jelentését. „Lord Newton felhívta a ház figyelmét arra, hogy a románok olyan területet szállottak meg, amelynek megszállására nem volt joguk. […] Elmondta a lord, hogy két héttel ezelőtt Budapesten járt, és igazán lehetetlen annak a fosztogatás által okozott kárnak nagyságát túlozni, amelyet a román megszállás jelentett Magyarországra nézve.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.