Sorozatgyilkos végezte ki a Pólus Center mögött megölt vállalkozót

Egy kábítószerügylet lett a veszte annak a 49 éves építési vállalkozónak, akinek holttestét 2018 őszén a Pólus Center mögötti Szilas-patakban találta meg egy nő kutyasétáltatás közben. Az üzletembert egy sorozatgyilkos ölte meg, D. Csaba, aki korábban Amszterdamban és Belgrádban is ölt.

2020. 08. 07. 15:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

D. Csaba a gyilkosság előtt terepszemlét tartott. Többször is elsétált az amszterdami kávézó előtt, mindannyiszor különböző ruházatban. A gyilkosság előtti percekben elment a járdán szembejövő áldozata mellett, aki nem a vendéglátó egység teraszán ült le, hanem a pulthoz lépett, ahol minden bizonnyal rendelni szeretett volna. D. Csaba megfordult az utcán, és a kávézó irányába ment, lépteit felgyorsította. Kezével a testére szíjazott táskában található pisztolyát markolva gyorsan lépett be a vendéglátó egységbe. Fegyverét az utolsó pillanatban vette elő, odalépett áldozatához és közvetlen közelről fejbe lőtte. A merénylet után azonnal futólépésben távozott, távolabb érve lelassított és pár száz méterenként eldobott egy-egy tárgyat, megszabadult ruházatától, mobiltelefonjától. A gyilkos útvonalát pontosan végig lehetett követni azt elhagyott tárgyak és a sűrűn elhelyezkedő térfigyelő kamerák miatt. D. Csaba a merénylet után pár perccel már egy üzletben vásárolgatott. Új pólót és piros baseballsapkát vett magának, és még a boltban átöltözött. Nyugodtnak tűnt, a kamerafelvételeken semmilyen nyoma nem látszott annak, hogy néhány perce közelről fejbe lőtt valakit.

Kokain helyett cukor

Az előbbi jelenetet a BRFK mutatta be rövid videón egy péntek délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Gál Sándor rendőr alezredes, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője számolt be D. Csaba csehországi elfogásáról és Budapestre szállításáról. A megalapozott gyanú szerint D. Csaba Budapesten, 2018. szeptember 19-én Rákospalotán, a Szilas-pataknál ölt meg egy 49 éves építési vállalkozót.

D. Csaba, a Pólus Center mögött 2018 szeptemberében megölt építési vállalkozó gyilkosa, aki a helyszínen mondja el a nyomozóknak, hogyan történt a gyilkosság

A rendőrtiszt szerint a legvalószínűbb verzió az volt, hogy D. Csaba át akarta verni a sértettet, aki cége irányítása mellett kábítószert is árult. A gyilkos 11 kilogrammnyi kokaint akart eladni, amelyet ragasztószalaggal körbetekert csomagokban szállított a helyszínre, ám azokban kokain helyett cukor volt. D. a lebukás után fejbe lőtte a vállalkozót, arra azonban nem maradt ideje, hogy a pénzt elvigye.

Az áldozat holttestét 2018. szeptember 20-án találta meg egy nő kutyasétáltatás közben. A helyszíni szemle során megérkezett a sértett élettársa is, aki igazolta, hogy az elhunyt férfi annak gépkocsinak a tulajdonosa, amely a patak partján parkolt – és amelyben később megtalálták a nyomozók a becsomagolt cukrot. Az autóban 65 ezer eurónyi készpénzt, és egy kis svájci bicskát is találtak. A nyomozás során a rendőrség átkutatott egy, az áldozathoz tartozó trezort is, ahol 11 millió forintnyi készpénzt és 74 gramm kábítószergyanús anyagot, valamint egy digitális mérleget foglaltak le.

Találkozó a Pólusnál

Az autóban talált csomagokról DNS-mintát vettek, amelyet egy nemzetközi adatbázisba feltöltve azonosították D. Csabát, valamint barátnőjét. A nő nem vett részt a gyilkosságban, viszont segített becsomagolni a cukrot, ezért őt nagy értékű csalás elkövetésével vádolta meg a hatóság. D. Csaba büntetett előéletű, magyar–szerb kettős állampolgár. A hatóság az áldozat ingatlanját is átkutatta, ahol kábítószergyanús anyagokat és titkosított mobiltelefonokat foglaltak le.

D. Csaba, a Pólus Center mögött 2018 szeptemberében megölt építési vállalkozó gyilkosa, aki a helyszínen mondja el a nyomozóknak, hogyan történt a gyilkosság. Fotó: képkivágás a BRFK videójából

A tanúkihallgatások során az áldozat egyik ismerőse elmondta, hogy a vállalkozó a halála előtt elmesélte neki: 11 kilogrammnyi kokaint fog vásárolni. Később a nyomozók kiderítették azt is, hogy D. Csaba valószínűleg egy szerb férfi társaságában többször is találkozott a későbbi áldozatával, üzleti tárgyalásokat folytattak, illetve több alkalommal összesen körülbelül 45 ezer euró átadására is sor került. Az utolsó találkozó a Pólus Center mögötti parkolóban történt, ahova az építési vállalkozó a barátnőjével érkezett. A későbbi áldozat azt tanácsolta a nőnek, hogy távolabb várakozzon. A hölgy mintegy háromnegyed órányi várakozás után az üzleti megbeszélés helyszínére sietett, ahol azonban nem talált senkit. Még aznap, később is visszatért, azonban még mindig talált ott senkit. A holttestet valószínűleg az éjszakai sötétség miatt nem látta. Utoljára reggel ment a helyszínre, amikor a rendőrség már a helyszíni szemlét tartotta.

Miután a hatóság megállapította a gyanúsított személyazonosságát a helyszínen talált DNS-ből, D. Csaba ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, hajtóvadászat indult el ellene.

Az elkövető eddig többször ölt. Gál Sándor alezredes elmondta, hogy 2017-ben, Spanyolországban egy helyi szerb bűnözőre nyitott tüzet, aki túlélte a támadást. A cikkünk elején közölt eset, ahol közelről lőtte fejbe áldozatát, 2018. július 30-án, Amszterdamban történt. D. Csaba 2019. január 5-én Belgrádban is ölt, ezt a bűncselekményt is elismerte.

Mazochista műkedvelő

Az alezredes tájékoztatása szerint az elmeorvosi, pszichológusi szakvélemény alapján D. Csaba narcisztikus, mazochista életszemléletű. Felelősségelhárító, tudatosan rejtőzködik, beszámítható, azaz tudatában volt a cselekményeinek. Értelmi képességei jók, a bűnismétlés veszélye magas – áll a szakvéleményben. Az alezredes szerint D. nagy műkedvelő, szereti a múzeumokat, Magyarországon is több helyre ellátogatott.

– A beszerzett bizonyítékok alapján D. Csabát előre kitervelten, több ember ellen elkövetett emberölés, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, különösen nagy kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítottuk meg. A nyomozást befejeztük, 2020. augusztus 5-én vádemelési előterjesztéssel az ügy iratait a fővárosi főügyészségnek átadtuk – mondta a sajtótájékoztatón az alezredes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.