Szabálykövetéssel segíthetjük a járványgörbe ellaposítását

Már nyolcvankét kijelölt egészségügyi intézménybe szállították ki a Kínából érkezett védőfelszereléseket, és a kórházparancsnokok szerint az egészségügyi dolgozók, illetve a betegek részére is minden ilyen eszköz rendelkezésre áll. Folytatódik a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása, ez az operatív törzs szerint mindenképpen a prioritások között szerepel.

Szilágyi Anna
2020. 04. 01. 6:34
null
A kijárási korlátozás betartásával megszakítható a fertőzési lánc Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönet illeti a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mellett azokat is, akik a kijárási korlátozás szabályait betartva segítenek a járványgörbe laposításában, a fertőzési lánc megszakításában – mondta Müller Cecília az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos kiemelte: a kijárási korlátozás azt is jelenti, hogy jelenleg különleges indok hiányában senki nem változtathatja meg a lakhelyét, így például aki a nyaralójában tartózkodik, annak egyelőre ott kell maradnia.

Szólt arról is, hogy míg a járvány elején elég volt a dél-pesti centrumkórház a koronavírussal fertőzöttek ellátására, azóta a feladat ellátásába bekapcsolódtak a megyei infektológiai osztályok is, és folyamatosan bővítik az ágykapacitásokat.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt, már 82 kijelölt kórházba szállították ki a Kínából érkezett védőeszközöket. Hangsúlyozta, a kórházparancsnokok jelentése alapján az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés rendelkezésre áll.

A kijárási korlátozás betartásával megszakítható a fertőzési lánc
Fotó: Havran Zoltán

A rendőr alezredes beszámolója szerint a kijárási korlátozás három napjában eddig 943 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része figyelmeztetéssel zárult. Hozzátette: eddig 9448 hatósági házi karantént rendeltek el, és a rendőrség ezeket 63 ezer alkalommal ellenőrizte. Kiss Róbert közölte azt is, a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el: 26 ember ellen rémhírterjesztés, tizenkilenc ellen közveszéllyel fenyegetés, 22 ember ellen csalás miatt indult eljárás, illetve kilenc járványügyi szabályszegéssel összefüggésben rendeltek el büntetőeljárást.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint hány magyar állampolgár rekedt külföldön és hogyan tudnak segíteni nekik a hazatérésben, Kiss Róbert rendőr alezredes azt válaszolta, elsődleges feladat az ő hazaszállításuk. – Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, ez idáig 5500 honfitársunkat tudtuk hazaszállítani – emlékeztetett, hozzátéve: a napokban tér haza Kanadából, illetve az Egyesült Államokból 257 magyar, az ő szállításukban szintén segítséget nyújt az operatív törzs.

– Több nagyobb hipermarket bejárata előtt biztonsági őrök állnak, akik a ránézésre nem egyértelműen az idősebbek vagy a fiatalok korcsoportjába tartozóktól személyi igazolványt kérnek, hogy a vásárolni kívánók koráról tájékozódhassanak. Mi a felelős állampolgári magatartás az ilyen esetben? – szólt következő kérdésünk. Kiss Róbert hangsúlyozta, az üzlet üzemeltetőinek feladata, hogy a kijárási korlátozás szabályait betartassák, ezért a vásárlók együttműködését is kérik.

A rendőrség munkájával kapcsolatban a Magyar Nemzet arra volt kíváncsi, nagyobb figyelmet fordítanak-e a tömegközlekedési eszközökön, illetve köztereken elkövetett rendbontásokra, garázda cselekményekre. Kiss Róbert szerint a rendőrség eddig is ellátta a közterületeken a biztonság megőrzését, a hatósági házi karantén megfigyelésével pedig több rendőrt tudtak az utcákra vezényelni, így az eddig megszokottnál is nagyobb figyelmet fordítanak a köztereinkre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.