Szakértőre vár Simon pere

Mindössze harminc percig tartott pénteken Simon Gábornak, az MSZP egykori alelnökének büntetőpere, ami június 5-én folytatódik majd.

2019. 03. 30. 8:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze harminc percig tartott tegnap Simon Gábornak, az MSZP egykori alelnökének büntetőpere, ami június 5-én folytatódik majd. A Fővárosi Törvényszéken a bíró néhány, a nyomozás során keletkezett iratot ismertetett. Majd a védelem azt vitatta, hogy a vádhatóság ismét a svájci hatóságokhoz fordult Simon Gábornak egy ottani bankban elhelyezett betétjével kapcsolatban.

A jogsegélyt banktitokra hivatkozva a svájciak már a nyomozati szakban elutasították, ám az ügyészség ragaszkodik az ismételt jogsegélyhez. Tegnap kiderült: a védelem által hónapokkal ezelőtt indítványozott új igazságügyi könyvvizsgálói szakvélemény még nem készült el.

A vádirat szerint Simon rövid idő alatt 267 millió forint bevételt szerzett, ami után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A volt szocialista politikus 2008 január­jától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi, illetve egy svájci bankban, amiről ott saját vagyonaként nyilatkozott.

Eközben a 2008 és 2012 közötti vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel. Simon az eljárás során befizette az adóhátralékot, azonban a pénz eredetére a mai napig nem derült fény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.