Számtalan szabadtéri és virtuális program gyermeknapon

Idén pünkösd, vagyis a Szentlélek kiáradásának ünnepe május utolsó vasárnapjára esik, azonban május 31. a gyermekek napja is. Kicsit máshogyan ünneplünk, mint eddig: a koronavírus-járvány következtében a biztonságot és előírásokat szem előtt tartva kell résztvennünk a programokon. Gyermeknap alkalmából országszerte változatos rendezvények közül válogathatnak a családok és persze mindazok, akik hétvégi kikapcsolódásra vágynak.

Magyar Nemzet
2020. 05. 31. 8:41
Kurucz Árpád
Bolondos ügyességi próbatételeken is összemérték képességeiket a legifjabbak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell szomorkodniuk azoknak, akik úgy döntöttek, a járványhelyzetre való tekintettel inkább otthon töltik május utolsó vasárnapját. Az idén húszéves Vasúttörténeti Park alternatív megoldásként május 31-én 10 és 18 óra között gyereknapi házhoz megyünk fesztivált tart élő online programokkal és számos meglepetéssel. Egész napos szórakozást kínálnak a családoknak a készülékek képernyői előtt, a Vasúttörténeti Park területéről.

A történéseket a Vasúttörténeti Park Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lehet majd követni, a házigazda Horváth Szilárd lesz. A nap folyamán élő bejelentkezések várhatók sok-sok exkluzív tartalommal, premierekkel és meglepetésvendégekkel: fellép az Apacuka zenekar, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Rutkai Bori Banda és az Eszter-lánc Mesezenekar is, de láthatják a gyerekek az Aranyszamár bábtársulat előadását is.

Az esemény Facebook-oldalán jógaóra és meseolvasás is lesz, valamint az otthoni arcfestést és a szülőkkel történő közös sütés-főzést is kipróbálhatják majd a gyerekek. Ezen kívül a közlekedésbiztonság témái is terítékre kerülnek majd. A szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról is hallgathatnak érdekességeket a fesztiválhoz csatlakozók, valamint ezzel kapcsolatos kreatív tippeket is kaphatunk, amiket azonnal ki is próbálhatnak a családok. A szülőknek is lesznek a nap folyamán érdekes témák és tanácsok a gyermeknevelésről, a sportválasztásról vagy az egészséges táplálkozásról. A sok program mellett izgalmas, óránkénti feladványokkal is várják a családokat a szervezők, természetesen értékes nyereményekért, amelyeket azonnal, minden óra végén ki is sorsolnak. Az élményekkel, izgalmakkal teli napot Ördög Nóra búcsúmeséje zárja. Bővebb tájékoztatás és részletes programkínálat a Vasúttörténeti Park honlapján érhető el.

Gyerekek mondják be a megállókat és libegőzhetünk is

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Vasúttörténeti Parkhoz hasonlóan a biztonságot szem előtt tartva online programokkal, a járműveken pedig különleges hangbemondásokkal várja a Budapesten utazókat gyermeknap alkalmából. A nagykörúti 4-6-os villamoson péntektől vasárnapig gyerekek mondják be a megállókat, továbbá szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszönti a legkisebbeket és a nagyobbakat vasárnap. Emellett érdemes lesz figyelni a Rákóczi úti buszjáratok, a budai fonódó villamosok, illetve a 75-ös és a 80-as trolibusz elektronikus kijelzőjét is.

A társaság Facebook-oldalán már meghirdette gyermeknapi rajzpályázatát, amelyre a kisebbek közlekedéssel kapcsolatos alkotásait várja. Május utolsó vasárnapján élő koncertekkel és színházi előadással várják a családokat: délelőtt 10 órától a Kicsi Gesztenye Klub, délután 16 órától a Rutkai Bori Banda élő koncertjét, 11 órától pedig az Első Magyar Karanténszínház Alíz csodaországban című előadását lehet majd megtekinteni a Trip hajóról, a járványügyi szabályokra való tekintettel kizárólag a BKK Facebook-oldalán.

A gyermeknapi hétvégétől, május 30-tól újra üzemel a zugligeti libegő is, amely júniusban és júliusban hétvégén és ünnepnapokon várja a fővárosi panorámát a szabadból megcsodálni vágyókat. A program az ünnepi hétvégén biztosan nagy tömegeket mozgat meg, ezért a BKK arra kéri mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen a járványügyi ajánlásokra, valamint a távolságtartással kapcsolatos szabályok betartására.

Budapest számos kerületében várják a kis vendégeket

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a fővárosi önkormányzat a Városligetben tart ingyenes gyermeknapi rendezvényt. A gyermekmentő szolgálatnak köszönhetően ezekben a napokban a hátrányos helyzetű gyerekek és családtagjaik ingyen látogathatják a rendezvényt. A több helyszínen is folyó gyereknapi rendezvények igen széles választékot kínálnak a szülőknek és természetesen a gyerekeknek a felhőtlen szórakozásra. A rendezvény számos támogatójának köszönhetően igen vidám és hangulatos programokra számíthatunk.

A gyermekmentő szolgálat gyermekszínpadán mindegyik napon folyamatosan zajlanak a zenés, táncos, meseelemeket tartalmazó előadások. Az úgynevezett nagykövetségszínpadon számos kultúra mutatkozik majd be. Az Elmű idén is megtanítja a gyermekeket az energiatakarékosságra, s a szervezők mindenkit a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítanak. Lesz játszóház, óriáscsúszda, lovas bemutató, valamint nemzetek utcája. A kreativitást kedvelő kicsiket számos program várja, köztük papírhajtogatás és egyéb alkotó tevékenységek is.

A csepeli önkormányzat nagyszabású beruházásának köszönhetően, a XXI. kerület egy modern, 21. század igényeit szolgáló családi parkot hozott létre. Akik gyereknapon idelátogatnak, azok a Rákóczi park területét a Széchenyi István utca és a Temesvári utca felőli bejáratokon tudják megközelíteni a nyitvatartási idő alatt. Az előbbi bejáraton gyalogosok és kerékpárosok, az utóbbin a gépjárművel érkezők léphetnek be.

A Zuglói Sport- és Rendezvényközpont Ramazuri játszóparkja is hívja a nebulókat. A gyermeknap folyamán lesz dodzsem, sárkányvasút, légvárak, lovas körhinta, játszóház, jumping, pónilovaglás és dobozdobáló nyereményjáték is.

Számtalan lehetőség vidéki településeken

Szeretettel várják a kicsiket és nagyokat gyereknap alkalmából a nagycenki Széchenyi-kastély parkjában. A rendezett kastélypark nemcsak meghitt, biztonságos szabadtéri környezetet kínál, de nemzeti emlékhelyként a ma is átélhető Széchenyi-szellemiség hiteles helyszíne. A legnagyobb magyar valamikori lakhelyének kastélyparkjában érezni lehet a reformkori emelkedettséget, a nemzetépítő eszmék és a gyakorlati megvalósítások tettekre késztető erejét.

Keszthelyről sétahajó járat indul 11 órakor, 13.30-kor, 15 órakor és 16.30-kor. A kellemes egyórás hajóút alatt az utasok megcsodálhatják a Balaton szemet gyönyörködtető világát és a part menti látnivalókat egyaránt. Ugyanígy Badacsonyból és Balatonfüredről is indul hajójárat, előbbi helyről 13.30-kor és 15 órakor, utóbbiból 10, 12, 14, 16 órakor és 17.30-kor.

A békési Tündérkert Játszóház is egész nap várja a gyermekeket. A szórakoztató gyermekműsorok mellett lesz kézműves foglalkozás, papírsárkány-készítés, gyurmázás, színezés, makramé kulcstartó készítése, óriás trambulin, arcfestés, pónilovaglás, légvár és még sok minden más is.

Baján a megfelelő biztonsági előírások mellett 10–18 óra között közlekedik a városi kisvonat, amely május 31-én a gyermekeknek díjmentes.

Május utolsó hétvégéjén pünkösd ünnepe van, amikor is a Szentlélek kitöltésére emlékezünk. A Sóstói Múzeumfalu erre a hétvégére háromnapos, rendkívüli nyitvatartással és termelői vásárral készül. A múzeumfalu portái megtelnek élettel, a műhelysorba visszaköltöznek a mesterek, a kemencében folyamatosan sülnek a régi ízeket felidéző kelt tészták. A kézműves tevékenységeket három-három fő veheti igénybe egyszerre, melyet érdemes kivárni. Szövés, agyagozás, gyertyamártás, nemezelés, népi játékok kipróbálása minden korosztálynak érdekes elfoglaltság lehet, főleg, hogy közben sok finom ételt kóstolhatnak vendégeink. A mesekuckóban élőszavas mesét hallgathatnak a gyermekek, és kísérőik. A jármi kisnemesi házban megtekinthető a Csak azt lehet megírni, ami fáj – Móricz Zsigmond parasztábrázolása című kiállítást kurátori tárlatvezetéssel. Pünkösd vasárnapján minden 14 év alatti gyermek ingyen, kísérőik kedvezményes jeggyel látogathatják a Sóstói Múzeumfalut.

Helyszínek állatbarátoknak

Az öt és fél hektáros területen kialakított Veresegyházi Medveotthonban, Közép-Európa egyetlen medveotthonában gyereknap alkalmából a megfelelő óvintézkedések betartása mellett medvék, farkasok, oroszlánok és mosómedvék várják a családokat.

A Nyíregyházi Állatpark gyereknapon délelőtt 9 órától 18 óráig kereshető fel. Az állatpark a várostól öt kilométerre, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. A harminchektáros területen földrészenkénti csoportosításban tekinthetik meg a látogatók az állatparkban élő csaknem ötezer állatot.

A Balatontól mindössze 15 kilométerre várja látogatóit a Veszprémi Állatkert is. Az egész napos programot nyújtó állatkerti séta bármely korosztály részére kellemes kikapcsolódást jelent, ahol felfedezhetik az állatok csodálatos világát és találkozhatnak legújabb kedvenceinkkel.

Vasárnap a Debreceni Állatkertben és Vidámparkban is a gyermekeké lesz a főszerep, emellett az idén hatvanéves debreceni Nagyerdei Kultúrpark – a jelenlegi korlátozások betartása és az intézmény külön óvintézkedései mellett – is izgalmas programokkal és számos újdonsággal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Május 31-én, vasárnap a Vojtina Bábszínház társulatával közösen szervezett programban óránként (10.30, 12.00, 13.00 és 14.30) útjára indul majd a kultúrpark zenélő csacsifogata, amely gólyalábasok és bábosok menetével színesedik. A közönség emellett 11 órától és 13.30-tól bábelőadást is láthat Vitéz László – Az elásott kincs címmel a vidámpark Vitéz László-színpadán Takács Dani és Lehőcz Zsuzsi előadásában. A debreceni hobbimodellezők jóvoltából a látogatók megismerkedhetnek az autómodellezés rejtelmeivel is. A gyermeknapi hosszú hétvégén vidámparki újdonságokból sem lesz hiány. Várja a virtuális kalandokat kedvelőket az új 10D mozi és a szórakoztató testmozgási lehetőséget kínáló Icaros, de visszatér a kínálatba a pónilovaglás is. Mindemellett a nagyközönség kipróbálhatja a megújult Apollo-X-et (korábbi nevén Meglepetést), amely az űrutazás élményét nyújtja.

A Győri Állatkert is egész nap nyitva tart, ahol a gyermeknapon hozzájuk érkezőknek megújult állatbemutatóval és KalandoZoo látványetetés programmal kedveskednek. Naponta kétszer zakatol a tengerimalac vonat, megújult kifutójukban újból megtekinthetők a csimpánzok és megfigyelhető, hogyan veszi birtokba átalakított nagyobb méretű kifutóját a csuklyás majom csapat.

A felsoroltakon kívül számos fürdő is a közönség rendelkezésére áll. Aki helyszín alapján szeretne választani a rengeteg gyermeknapi program közül, ide kattintva keresgélhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.