Százak életét mentheti meg a magyar találmány

Két-három héten belül elkészülhet a világon az első, magyar fejlesztésű tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa, amellyel egyszerre akár 50-100 páciens légzését is támogathatják. Az Óbudai Egyetem BioTech Kutatóközpontjának irányításával futó karitatív és nonprofit MassVentil Project keretében készült berendezés műszaki dokumentációját a koronavírus-járványra tekintettel az interneten ingyenesen elérhetővé teszik. Ezzel krízishelyzetben nagyszámú kritikus állapotú betegnél használhatják ott is, ahol nincs pénz a hagyományos, drága lélegeztetőgépekre.

Haiman Éva
2020. 04. 25. 8:41
null
Először öt, majd tíz szimulációs babán próbálták ki a találmány működését, és nemsokára elkészülhet a prototípus is Fotó: NELL Forrás: Óbudai Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus nyomán kialakuló súlyos tüdőgyulladás kezelésére a világ számos pontján fejlesztenek lélegeztetőgépeket, Magyarországon is. A mi innovációnk abban is különbözik ezektől, hogy ez nem egy meghekkelt lélegeztetőgép, hanem egy lélegeztetési rendszer – szögezi le az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar dékánja, az egyetem BioTech Kutatóközpontjának vezetője. Kozlovszky Miklós és csapata olyan lélegeztető berendezést alkotott meg, amelynél egy központi egységből először nagyobb, majd kisebb átmérőjű csöveken keresztül jut el az oxigén a betegágyakhoz, ahol azután személyre szabottan be lehet állítani a szükséges értékeket: a levegő mennyiségét, nyomását, oxigéntelítettségét stb. Nem kell tehát minden beteg mellé külön gép, mert egyetlen berendezéssel akár 50-100 páciens légzéstámogatása is megoldható, mégpedig egy applikáción keresztül is, amellyel az adott páciens paraméterei a távolból is monitorozhatók. Mindez költséghatékonyabb és kevesebb orvossal is működtethető rendszer a hagyományos gépi lélegeztetésnél – teszi hozzá. Azt is megtudtuk: a megálmodott berendezés arra is képes, hogy a kilélegzett fertőző levegőt elvesse a közös légtérből, ezzel lényegesen csökkentve az ápoló személyzet megfertőződésének kockázatát.

A tömeges lélegeztetőrendszer első változata március 16-án készült el, annak még egy házi porszívó adta a motorját. Alig egy hónap alatt eljutottak oda, hogy a múlt héten öt, ezen a héten pedig tíz szimulált páciensen, valójában ambubabán tesztelték, tesztelik a működést, közben készülnek a vezérlő és monitorozó szoftverek. Kozlovszky Miklós számításai szerint két-három héten belül elkészülhet a prototípus, és bár ez lesz a világ első, ráadásul magyar fejlesztésű tömeg-lélegeztetőrendszere, azt mégsem kezdik el nagy tételben gyártani.

Először öt, majd tíz szimulációs babán próbálták ki a találmány működését, és nemsokára elkészülhet a prototípus is
Fotó: Óbudai Egyetem

– Mi eleve nem termékfejlesztésben gondolkodtunk, hiszen most nincs idő sok éven át tartó, klinikai körülmények között zajló tesztelésre és finomhangolásra. Amire most lehetőség és szükség is van, az egy olyan rendszer, ami viszonylag rövid idő alatt a lehető legbiztonságosabb működést biztosítja, vagyis szükségmegoldás. Annak ez a berendezés kiváló, főként a világ sűrűn lakott és szegény régióiban, ahol nemigen vannak modern kórházak és nincs pénz drága egyedi lélegeztetőgépekre sem. Ha ezeken a helyeken a járvány berobban, nagyon sok emberéletet meg lehet ezzel menteni. Ezért is töltjük fel folyamatosan a világhálóra az összes dokumentációt, mert annak segítségével a rendszer minimális befektetéssel a Föld bármely pontján megépíthető – magyarázza a dékán.

A MassVentil Project néven futó kutatás-fejlesztés tehát egy szinte minden elemében sajátos koncepció. Az eredeti maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport néhány hét alatt több száz fős kutatás-fejlesztési csapattá nőtte ki magát, kutatók, egyetemi hallgatók, orvosok, mérnökök és egyéb szakemberek adják hozzá napról napra a tudásukat, az idejüket és/vagy éppen a saját pénzüket. Ahhoz, hogy ez utóbbiból elegendő legyen, a projektet jelenleg közösségi finanszírozásból viszik tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.