Százmilliókat kérnek számon Gyurcsányon

Miután magyarázkodása ellenére sem tudott százmilliókkal elszámolni, a Fidesz–KDNP vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen. Az üggyel kapcsolatban a kormánypártok emlékeztetnek arra, hogy a DK elnöke a rablóprivatizáció­nak köszönhetően, régi pártállami kapcsolatait kihasználva jutott milliárdokhoz.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 12. 5:50
null
Érdemes újra és újra felidézni, hogy a vagyonához rablóprivatizáció révén jutott hozzá Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban hiába kérték Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza zavaros vagyonnyilatkozatát, ez nem történt meg, pedig „valami nagyon nem stimmel” a DK elnökének pénzügyei körül, „ki-be röpködnek milliárdok és százmilliók” – indokolta Hollik István, hogy a Fidesz–KDNP vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez a bukott miniszterelnök ellen.

A Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: Gyurcsány, aki szereti a nép egyszerű gyermekeként beállítani magát, az elmúlt négy évben több mint kétmilliárd forintot vett ki Altus nevű cégéből.

A DK elnöke állítása szerint 641 millió forintért vásárolt értékpapírt, csak a foglaló volt 225 millió forint „egy titokzatos ingatlanért”, továbbá „300 millió forintos osztalékadót emleget, meg hogy 200 millió forintot Gyurcsányné vagyonnyilatkozatában kell keresni” – sorolta Hollik. Gyurcsány Ferenc – folytatta – 100 millióért „csinosította ki” az Apró-villát, „egy 100 milliós ház is felbukkan Kötcsén”, továbbá közlése szerint 70 millió forintot költött a gyermekei iskoláztatására, 80 milliót pedig a gyermekei lakására.

Érdemes újra és újra felidézni, hogy a vagyonához rablóprivatizáció révén jutott hozzá
Fotó: Havran Zoltán

„Ezek a pénzügyek sok mindent bizonyítanak, de azt biztosan nem, hogy Gyurcsány Ferenc a nép egyszerű és átlagos gyermeke lenne” – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója. Szerinte „akárhogy osztunk-szorzunk”, azt látni, hogy Gyurcsány több százmillió forinttal nem tud elszámolni, a cégéből kivett ugyanis kétmilliárd forintot, de messze nem költött el ennyit, a különbözet viszont nem jelenik meg a vagyonnyilatkozatában, ezért tartják indokoltnak az eljárást. Hollik István végül emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc ezekhez a milliárdokhoz a rablóprivatizációnak köszönhetően jutott hozzá, a régi pártállami kapcsolatait kihasználva.

– Ha a Fidesz eltitkolt vagy kétes eredetű vagyonok után szeretne nyomozni, inkább Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és más fideszes politikusok zsebében turkáljon – reagált közleményében a DK.

Eszerint Gyurcsány Ferenc már a törvényes határidő előtt leadta vagyonnyilatkozatát, amelyben minden törvényi kötelességének eleget tett. „Ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc mire költi a törvényesen megszerzett, leadózott jövedelmét, sem a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásnak, sem Hollik Istvánnak vagy a fideszes bűnszervezet bármely tagjának nincs semmi köze” – fogalmaztak.

Ismert: miután leadta vagyonnyilatkozatát, annak részletes elemzése alapján a Világgazdaság megállapította, hogy Gyurcsány vagyonában 1,1 milliárd forint útja homályban marad. „Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben” – fogalmazott a lap. A DK ekkor közleményben magyarázta az összeg sorsát.

Eszerint Gyurcsány 300 millió adót és közterhet fizetett, míg felesége vagyonnyilatkozatában is van további 200 millió, ezenfelül szemlőhegyi házának átépítésére 100, illetve kötcsei birtokára ugyancsak 100 milliót költött. Gyermekei taníttatására 70, részükre lakásvásárlásra és felújításra 80, nehéz helyzetű családok, civil szervezetek, illetve a DK támogatására pedig 70 millió forintot fordított Gyurcsány Ferenc.

Mindezen tételek azonban összesen 920 millió forintot tesznek ki, ami még mindig közel százmillióval marad el a homályba vesző 1,1 milliárd forinttól. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a 920 millió forintba Gyurcsány Ferenc a 300 millió osztalékfizetéshez kötődő adót is beleszámolta, amit maga az Altus fizetett ki, akkor minimum félmilliárd forint hiányzik továbbra is.

Az ügy kirobbanásakor Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészségen tett bejelentést ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása vétsége ­miatt. Az ügyészség lapunk érdeklődésére közölte, hogy a beadvány elbírálása még folyamatban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.