Szeptembertől már csak az üzleti életre kíván koncentrálni KGBéla

Ma három tanút hallgatnának meg a bíróságon Kovács Béla volt jobbikos, ma független EP-képviselő kémkedési és költségvetési csalási ügyében, ám az előzetes hírek szerint egyikük sem jelenik meg, így a pert el kell napolni. A politikus szerint csak az év végére várható elsőfokú döntés, amit mindenképpen fellebbezés követ.

2019. 04. 18. 5:55
null
Az európai parlamenti képviselő biztos benne, hogy az ügy másodfokra kerül Fotó: Havran Zoltán

Ma három tanút hallgatnának meg a bíróságon Kovács Béla volt jobbikos, ma független EP-képviselő kémkedési és költségvetési csalási ügyében, ám az előzetes hírek szerint egyikük sem jelenik meg, így a pert el kell napolni. A politikus szerint csak az év végére várható elsőfokú döntés, amit mindenképpen fellebbezés követ.

Ma három tanú meghallgatásával folytatódna a Budapest Környéki Törvényszéken Kovács Béla európai parlamenti (EP) képviselő büntetőpere, ám – mint azt szerdán a Magyar Nemzet megtudta – egyik idézett tanú sem fog megjelenni.

Az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint az unió kárára elkövetett költségvetési csalással vádolt volt jobbikos politikus két, az EP-be akkreditált asszisztensét idézte tanúként a bíróság, ám sem az olasz, sem a magyar állampolgár nem idézhető ebben a minőségben, az EP működési szabályzata ugyanis tiltja a bíróságra való idézésüket tanúként.

Az európai parlamenti képviselő biztos benne, hogy az ügy másodfokra kerül
Fotó: Havran Zoltán

Lapunk úgy tudja, ezt jelezték is a bíróságnak, mint ahogy azt is, nem jelennek meg ma a törvényszéken.

A harmadik beidézett tanú Kovács Béla orosz állampolgárságú felesége, aki külföldi gyógykezelése miatt szintén nem jelenik meg ma az ítélkező tanács előtt.

Kovács Béla lapunk érdeklődésére elmondta: ő maga sem tud eljönni ma Budapestre, hiszen az EP-ben szerdán tartják a ciklus utolsó ülését, amelyen neki is részt kell vennie.

Ezt jelezte is a bírónak, aki megadta az engedélyt számára a távolmaradásra. A perről magáról kifejtette, továbbra is bízik a felmentésében, hiszen álláspontja szerint nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket.

– Úgy látom, kicsit lelassult a tárgyalás, bár nekem az volna az érdekem, hogy minél gyorsabban tisztázódjon a személyem. A jelenlegi ütemet figyelembe véve év vége felé várunk csak elsőfokú ítéletet, ami után a fellebbezés biztosra vehető; ha számomra kedvező az ítélet, a vádhatóság, ha számomra kedvezőtlen, akkor én és védőm fogunk fellebbezni.

Az ügy mindenképpen másodfokra fog kerülni – fejtette ki Kovács Béla. A politikus ugyanakkor megerősítette azt az információnkat, hogy bár hamarosan lejár a mandátuma, ám utána még a hathavi felmondási időre megilleti az összes járandóság, valamint a nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjra is számíthat az EP-től.

– A jövedelmem így biztos még fél évig, ám miután augusztusban tartok egy pihenőt, minden energiámmal az üzleti életre koncentrálok. Elsősorban közép-ázsiai országok jönnek szóba üzleti lehetőségek sorával, ám más is van, erről azonban nem kívánok beszélni.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy olyan üzletekre törekszem, ami Magyarország javát is szolgálja. Már több ország felajánlotta az állampolgárságát, ám mindig elutasítottam. Magyarnak születtem, maradok magyar állampolgár.

Megmarad a magyar lakcímem is, nem kívánok elköltözni a hazámból – szögezte le a politikus, aki az EP-ben az „Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság” és „A Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség” tagjaként, valamint a „Külügyi Bizottság” és „A Kanadával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség” póttagjaként szerteágazó, gyümölcsöző kapcsolatokat épített ki világszerte.

A kémkedés vádja szerint Kovács Magyarországon szolgáló orosz katonai hírszerzőkkel állt kapcsolatban, és őket egyebek mellett az Európai Unió és hazánk kapcsolatairól, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről informálta, ezzel aktívan segítve az orosz felderítés munkáját.

A költségvetési csalás lényege, hogy úgy alkalmazott gyakornokokat, hogy azok meg sem jelentek Brüsszelben, és nem végeztek gyakornoki munkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.