Szijjártó Péter üdvözölte a legkorszerűbb távközlési technológia, az 5G-szolgáltatás elindítását

A Vodafone 20 éve folyamatosan megújulásra törekszik Magyarországon, és jelentős szerepet vállal a legkorszerűbb távközlési technológia, az 5G társadalmi hasznosításában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön abból az alkalomból, hogy a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Vodafone Magyarország belföldön elsőként, Budapest belvárosára kiterjedően megkezdte a kereskedelmi 5G-szolgáltatást.

Forrás: MTI2019. 10. 17. 21:54

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Vodafone az 5G hálózat fejlesztésével a magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságához is hozzájárul. Felidézte, hogy 20 éve a Vodafone átalakította a magyar távközlési piacot, a verseny élénkítésével hozzájárult a mobilkommunikáció terjedéséhez.

A társaság tagja az 5G Koalíció igazgatóságának, és a Mesterséges Intelligencia Koalíciónak, alapítványa támogatja digitális oktatás fejlődését, 4 éve Digitális Iskola Programot indított- tette hozzá. A Vodafone – mint fogalmazott -az elsők között telepített Magyarországra szolgáltató központot, hozzájárulva a jól képzett és nyelveket beszélő fiatalok belföldi foglalkoztatásához.

Az új világgazdasági korszak Szijjártó Péter szerint új versenyhelyzetet teremt, a vállalatok egymással versenyezve fejlesztik a technológiai újításokat. A kormány felelőssége meggyőzni őket, hogy ezek hasznosítására és az újabb befektetésekre Magyarország a legalkalmasabb – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a kormány a gazdasági szereplőket nem különbözteti meg a nemzetiségük alapján, ezért nem kifogásolja, hogy a kínai Huawei együttműködik az Egyesült Királyságban székelő Vodafonnal. Nemzeti érdek, hogy a keleti és a nyugati vállalatok együttműködhessenek Magyarországon, és belföldi tevékenységükhöz szabadon válasszanak partnereket – tette hozzá.

A Brexitre utalva kifejtette, Magyarország a kölcsönös tisztelet jegyében továbbra is a legszorosabb gazdasági, kereskedelmi befektetési és beruházási együttműködésre törekszik a szigetországgal.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a folyamatos fejlesztések jelentőségét hangsúlyozta, mivel – mint mondta – a távközlési innovációk rendkívül gyorsan követik egymást.

Az 5G nem csupán innovációs lépcsőfok, ezért a kormány nem csupán technológiai eszköznek, hanem a versenyképesség alapfeltételének tekinti – tette hozzá. Solymár Károly Balázs szerint 2023-ra a legnagyobb városokra és a legfontosabb útvonalakra, 2025-re pedig az egész országra kiterjedhet az 5G hálózat.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a budapesti rendezvényen hangsúlyozta, hogy a vállalatcsoport világszerte csaknem 700 millió ügyfelet szolgál ki, és felelősséget érez azért, hogy a technológiai újításait a felhasználók javára fordítsa.

Az 5G sikere mögött vállalkozók, kormányzati szereplők, szabályozók, egyetemek, innovátorok és iparági szereplők együttműködése áll, és eredményezhet újabb hasznos megoldásokat – tette hozzá.

A Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese hálózati mérföldkőnek nevezte az 5G-technológia fejlesztéseit, és felidézte, hogy a főváros első 5G-bázisállomását is a Vodafone helyezte üzembe. Budai J. Gergő fontosnak nevezte, hogy az új technológiát mindenki számára érthetővé és elérhetővé tegyék.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese üdvözölte, hogy Magyarország is részt vett a vállalat 5G-tesztjeiben, és ezzel hozzájárult az intelligens eszközökben rejlő lehetőségek kihasználásához.

Az 5G forradalmasítani fogja az ipart, és hozzásegítheti Magyarországot ahhoz, hogy az intelligens eszközök terjedését is a hasznára fordíthassa – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.