Szlávik János szerint le fogjuk győzni mindegyik vírusvariánst

Európában és Magyarországon is a különböző vírusmutánsok terjedése vezet a fertőzésszám növekedéséhez.

Munkatársunktól
Forrás: mti2021. 03. 20. 14:24
Szlávik János
Szlávik János: a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel le fogjuk győzni mindegyik mutáns vírusvariánst – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának. Szlávik János közölte: a járványügyi helyzet tovább súlyosbodik, egyre nagyobb a fertőzöttek és a halottak száma. Hozzátette:

a korábbi hullámok tapasztalata, hogy a szigorító intézkedések bevezetése után néhány hétnek el kell telnie, hogy azok eredményei látszódjanak.

– Valószínűleg még ebben a stádiumban vagyunk, és ez az oka annak, hogy egyre több fertőzöttet találunk. Ráadásul Magyarországon is az angol mutáns a domináns, amelyik sokkal jobban terjed emberről emberre, súlyosabb megbetegedéseket okoz, fiatalabbakat is meg tud támadni, és halálosabb, mint a korábbi variánsok – fogalmazott. Hozzátette:

Európában és Magyarországon is a különböző vírusmutánsok terjedése vezet a fertőzésszám növekedéséhez. Kitért rá, hogy hazánkban a brit variáns mellett találtak már dél-afrikai és cseh változatot is.

Szlávik János példaként említette, hogy Nagy-Britanniában a védőoltások segítségével sikerült meggátolni a nagyobb járvány kialakulását, ott csökken az esetszám és a kórházba kerülők száma. Álláspontja szerint Magyarországon tovább kell oltani, hogy a legtöbb ember megkapja legalább az első oltást. Közölte azt is, hogy

azokban az országokban, ahol sokat oltanak, elkezdett csökkenni az esetszám, illetve a kórházba kerülők és a halálos áldozatok száma is, ezért az emberek, ezt látva, sokkal jobban bíznak a vakcinákban.

A főorvos egy friss tanulmányra hivatkozva beszámolt arról, hogy ha a fertőzésből felgyógyultak 15, újabban akár harminc százalékát érintő, úgynevezett hosszú vagy poszt-Covid szindrómában szenvedők a gyógyulás után három hónappal védőoltást kapnak, akkor a vakcina jótékony hatással lehet a tüneteikre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.