Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak + Videó

Csehország után Igor Matovič második külföldi útja vezetett hazánkba kormányfőként.

Buzna Viktor
2020. 06. 12. 12:49
ORBÁN Viktor; MATOVIC, Igor
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönjük az előkelő helyet külföldi látogatásainak listáján. Köszönjük, hogy kormányprogramjukat magyar nyelvre is lefordították. És köszönjük a felvidéki magyaroknak tett gesztusokat, melyek nem maradtak visszhangtalanok sem Budapesten, sem a Felvidéken – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Igor Matovič szlovák kormányfővel folytatott pénteki megbeszélései utáni sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban. A magyar kormányfő a márciusban hivatalba lépett Matovič Magyarország és a szlovákiai magyarok felé tett gesztusaira utalt. A szlovák politikus ugyanis bocsánatot kért a szlovákiai magyaroktól az őket az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért, valamint a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából fogadást adott felvidéki magyar személyiségeknek. Csehország után Matovič második külföldi útja kormányfőként hazánkba vezetett.

– Kértem a miniszterelnök urat, hogy támogassa a szlovákiai magyarokat a jövőben is – fogalmazott a sajtótájékoztatón Orbán Viktor. Közölte: tájékoztatta szlovák kollégáját arról, hogy

„mi büszkék vagyunk a Magyarországon élő szlovákiaiakra, akik gazdagítják Magyarországot.”

– Nem szeretünk dicsekedni, de a diplomácia rendje megkövetelte: a magyarországi szlovák közösség támogatását négyszeresére emeltük. Épp a parlament vitatja azt a a törvényt, mellyel a magyar állam átadja a szlovák közösségeknek az általuk használt iskolák épületeit – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

– Mi úgy látjuk, hogy a szlovákiai magyarok kijelölték az utat a két ország miniszterelnökének – tette hozzá. Mint mondta,

élénk kapcsolatok jellemzik a két ország viszonyát, Szlovákia például a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak

– a két ország kereskedelmi forgalma meghaladja a tíz milliárd eurót. – Kértem a miniszterelnök urat, hogy küldjön minél több szlovákiai befektetőt Magyarországra, ezért nyitottunk egy hatszáz millió eurós hitelt az Eximbanknál – hangoztatta a miniszterelnök.

A kétoldalú kapcsolatok szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte, hogy hamarosan átadásra kerül az új Duna-híd Komáromnál, és 2022-ig hat új átkelőt nyitnak meg, amivel negyvenre nő a két ország közötti határátkelők száma. Az ezek közti átlagos távolság 16 kilométerre csökken a korább negyven kilométerhez képest. Orbán Viktor ezt nagyon komoly előrelépésnek nevezte. Azt is elmondta: geostratégiai jelentőségű, hogy két ponton összekötik a két ország villamosenergiáját, illetve a szlovák-magyar gázvezeték kapacitását háromszorosára bővítik. – Ezek a két ország biztonságát növelő intézkedések, melyekért hálásak vagyunk Szlovákiának. Ezekkel egyúttal Közép-Európa stabilitásához is hozzájárulunk – fogalmazott a magyar kormányfő.

– Szeretném megköszönni a járvány idején kialakított együttműködésünket. Sok magyart hoztak haza a világ különböző pontjairól – ezt köszönjük szépen Szlovákiának. Ahol tudtunk, mi is segítettünk

– mondta Orbán Viktor háláját fejezve ki, amiért Pozsony lehetővé tette a határon keresztüli ingázást, és amiért eltörölte a határátkelési korlátozásokat.

Kifejtettem elképzelésemet a magyar kapcsolatokról a Trianon-évforduló előtt két nappal, mikor felvidéki magyarokkal találkoztam, Szlovákia miniszterelnökeként véleményt nyilvánítottam erről az eseményről. A találkozó jelszava az volt, hogy a múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van. Ezért is örülök ennek a mai találkozónak, a tárgyalás során elhangzott, jó víziónak – mondta Igor Matovič szlovák kormányfő.

Szeretnék köszönetet mondani a koronavírus-járvány idején tett magyar támogatásért. Köszönetet mondanék Orbán Viktornak, hogy hozzájárult a határok újranyitásához

– tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök teljesen természetesnek nevezte, hogy a magyar kormányt foglalkoztatja a szlovákiai magyarok helyzete.

– Célunk, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenrangúak legyenek Szlovákiában, hogy minden édesanya a saját nyelvén taníttathassa gyerekét minden félelem nélkül. Azt is szeretnénk ugyanakkor, hogy bátorítsák őket a szlovák nyelv elsajátítására is – a szlovákiai magyaroknak így lehetőségük lesz anyanyelvükön kívül szlovákul és az azzal rokon cseh nyelven is tanulni. Ha hozzávesszük a szintén rokon lengyel nyelvet, egy szlovákiai magyar akár négy közép-európai nyelvet is elsajátíthat, ami fontos humánerőforrás Szlovákiának – mondta.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

93. Szlovákia miniszterelnöke Budapesten // 93. The Prime Minister of Slovakia in Budapest

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Arra az újságírói kérdésre, hogy miként tudnak közösen érvelni az újjáépítési alapról szóló tárgyaláson arról, hogy a V4-ek igényei jobban érvényesüljenek, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy vannak stratégiai kérdések, melyekben Magyarország és a V4-ek egyetértenek.

– Az első ilyen, hogy a kötelező betelepítési kvótákat elutasítjuk. A második az EU bővítésének támogatása a Balkán irányába, különösen Szerbiát illetően. A harmadik a nukleáris energiához való pozitív közelítés. A negyedik az európai újjáépítési alap. Erről sok mindent elmondtam már, ennek a filozófiája a magyaroktól nagyon messze esik. De megértjük, hogy most válság van, az európai gazdaságot újra kell indítani. Az életösztöneinken úrrá leszünk, és elfogadjuk abban az esetben, ha ez észszerű és igazságos. Alapvetésem, hogy ha nem egy alapvető igazságra épül egy gazdasági csomag, az nem lesz sikeres. Morális alapon nem fogadható el, hogy a szegényebb államoknak kevesebbet adunk. Ezt orvosolni kell. A V4-ek erre tettek javaslatot – mondta.

– Hálás vagyok a szlovák miniszterelnöknek, hogy a csütörtöki V4-találkozón ezt megértette és elfogadta

– tette hozzá a magyar kormányfő.

Igor Matovič kiemelte: a történelmet nem változtatjuk meg, de előre nézünk és utat keresünk a kapcsolatok mélyítése.

– A múltat a történészeknek adnám, magyar és szlovák történészek együtt kutathatnák a közös múltat. Szlovákiában szokás volt, hogy a politikusok szemellenzőt tettek fel, ignorálták a történelmet. Aki ignorálja a történelmet, annak újra kell azt élnie. Trianon megtörtént, nem tagadjuk le, de mi a jövőbe tekintünk, közös európai házat építünk – közölte.

– Elfogadtam szlovák kollégám mondatát, hogy a múlt mögöttem van, és nekünk a jövőbe kell néznünk. Ehhez keresünk társakat, Szlovákia pedig társunk lehet ezen az úton – mondta Orbán Viktor.

– A magyar az egy sajátos teremtmény, egyedül van a világban. Szlávok mindig lesznek, ahogy germánok, latinok és arabok is. De hogy magyar lesz-e, az a nyelvén, a kultúrán múlik. Ezt nehéz megérteni egy szlováknak, aki egy hatalmas népcsoporthoz tartozik.

A magyar népet nem a genetika konstruálja, hanem a nyelv és a kultúra. Ezért kérem, hogy legyen jó miniszterelnöke a Szlovákiában élő magyaroknak.

Van, aki ezt nacionalizmusnak fordítja, de én ezt nem tekintem nacionalizmusnak. Mi vagyunk a legnyugatibb keleti nép, ezt menedzseljük, ha ezt megértik a szomszédok, minket is megértettek, és innentől Trianon is másképpen fest majd – emelte ki.

Igor Matovič a magyar miniszterelnök szavaira reagálva azt mondta, megígéri és garantálja, hogy a Szlovák Köztársaság minden eszközt megad, olyan környezet teremt, hogy a szlovákiai magyarok nyelvüket megtarthassák, kultúrájukat megőrizhessék.

– Ez az identitás alapvető része. Mi olyan köztársaság vagyunk, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy mindenki olyan nyelven tanuljon, amilyenen akar – mondta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.