Szükség van az önzetlen adományra, a vérre

A járványveszély enyhülésével lépésről lépésre visszatérünk az eredeti, megszokott életünkhöz, ezzel együtt újraindulnak azok az egészségügyi beavatkozások, amelyekhez a vérkészítmények iránti igény növekszik. Kiemelten fontos, hogy most, a nyári időszakban is minél többen adjanak vért, éljenek a segítségnyújtás e formájával, hogy folyamatosan biztosítani tudják a vérkészítményeket az egészségügyi intézményeknek.

Szilágyi Anna
2020. 06. 15. 16:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet enyhülésével fokozatosan újra az eredeti rendben működnek az egészségügyi intézmények, így növekszenek a vérkészítmények iránti igények is – hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt. A két szervezet ezért Mondj igent az életre – Adj vért! felhívással közös kampányt indít.

Hangsúlyozták, az elmúlt időszakban kevesebben adtak vért, hiszen elsődleges volt a járvány elleni védekezés, a személyes kapcsolattartást is igyekeztünk minimálisra korlátozni. Ráadásul közeledik a szabadságolások időszaka, az oktatási szünet, amikor mindig kevesebb a véradás. Ezért most duplán szükség van az emberek önzetlen adományára a vérkészlet folyamatos feltöltéséhez, a betegek maradéktalan ellátásához – figyelmeztettek.

Kiss Gergely, Krizsán Szabolcs, Rédli András és Horváth Gábor sportolók úgy döntöttek, nemcsak a pályán mutatják meg, hogy szükség van az összefogásra, hanem a hétköznapi életben is. A világ élsportolói közé tartozó négy kiválóságban a sport szeretetén túl egy dolog biztosan közös: a felelősségérzet embertársaik iránt. Ezért rendszeres véradóként hívják fel a figyelmet erre a nemes cselekedetre a mostani kampányban.

Azok között, akik a kampány ideje alatt vért adnak, három kétéjszakás wellness pihenést, valamint három tízezer forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki. További információk a kampány weboldalán érhetők el. Ugyanitt kereső segítségével találhatjuk meg a hozzánk legközelebb eső véradó helyszínt.

A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és testsúlya eléri az ötven kilogrammot. A nők évente legfeljebb négy, a férfiak öt alkalommal adhatnak vért, és két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, hogy a szervezet regenerálódhasson. A véradás körülbelül egy órát vesz igénybe. Nem kell éhgyomorral érkezni, sőt ajánlott véradás előtt bőséges mennyiségű folyadékot inni – tanácsolják az OVSZ honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.