Tanácsok, hogy merje hazavinni a bizonyítványt a gyerek!

Beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet – ezek fontosak a bizonyítvány megérkezése előtti időszakban. A Pest megyei rendőrök tanácsai a szülőknek a tanév lezárásához.

2021. 06. 13. 10:12
null
A bizonyítványosztás időszakában a megszokottnál is több figyelmet, szeretetet, bizalmat kell, hogy kapjon a gyerek Forrás: PMRFK

Beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet – ezek fontosak a bizonyítvány megérkezése előtti időszakban. A Pest megyei rendőrök tanácsai a szülőknek a tanév lezárásához.

Az általános és középiskolás diákok napokon belül kézhez kapják a 2020/2021. tanév végi értékelést tartalmazó bizonyítványt. A gyermek év közbeni eredményei ugyan folyamatosan nyomon követhetők az e célt szolgáló felületen (e-Kréta), ám az összesített, megmásíthatatlan és végérvényes lista az ünnepélyes évzáróval társulva komoly lelki megterhelést okozhat.

 

A bizonyítványosztás időszakában a megszokottnál is több figyelmet, szeretetet, bizalmat kell kapnia a gyereknek
Fotó: PMRFK

 

Előfordulhat, hogy az érdemjegyek nem tükrözik a szülők vagy a gyermek saját magával szemben támasztott elvárásait, emiatt a gyermek szoronghat, félelmet érezhet, sőt sajnos számtalan példa volt már arra is, hogy nem mer hazamenni az eredményekkel szembesülve. Tart a szülői felelősségre vonástól, dorgálástól, ezért inkább elkóborol, világgá megy bánatában, szégyenében, vagy hogy elkerülje a családi perpatvart.

Hogy ez soha ne fordulhasson elő, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülőnek se kelljen „hová tűnhetett?”, „hol keressem?” kérdéseket feltenni, és bizonytalanságot, szívszorító aggodalmat érezni, fogadják meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Beszélgetés, biztonság – Oldja a feszültséget és megnyugtató, ha a gyermekben tudatosítják, hogy egy, az elvártnál vagy kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, segítséggel, szorgalommal orvosolható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, hogy az iránta érzett szülői szeretetet nem befolyásolja az iskolai eredménye.

Érzelmi támogatással tudassák vele, hogy a család – akár szomorúsággal, történetesen egy rosszul sikerült bizonyítvánnyal küzd, akár öröm éri – mellette áll.

Türelem – Ne sajnálják az időt az őszinte, a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatot kialakító, megszilárdító és elmélyítő beszélgetésekre! A gyermek gondolatait, véleményét megértéssel hallgassák! A szülő, a család, mint elsődleges szocializációs tényező mindenkor példa a gyermek számára, így ha az anya/apa béketűrő, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyekkel bír majd.

Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni: „Együtt megoldjuk, nem vagy egyedül!”

Szeretet – Ha egy gyermek tisztában van azzal, hogy több szempontból is biztonságot nyújtó családja, otthona van, nem fontolgat szökést egy mélabús pillanatban.

Tudatosítsák, hogy veszekedés helyett a probléma közös megoldása a cél és bármi történt is, mindig hazavárják!

Ha gyermekük mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ismert 112-es segélyhívó telefonszámon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.