Nem a fővárosról szól Karácsony Gergely kampánya

Karácsony Gergely kampánya nem a fővárosról szól, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a választási folyamatban engedelmes végrehajtója Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének – mondta a harmadik ciklusára készülő főpolgármester, Tarlós István (Fidesz-KDNP) az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 18:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen arra igyekeznek terelni az ellenzéki főpolgármesteri kampányban a kommunikációt, hogy ne a főváros ügyeiről legyen szó, hanem egy másik, országos politikai érdekérvényesítés előkészítéséről – jelentette ki Tarlós István, aki úgy fogalmazott: ez még csak nem is az ellenzéki előválasztást megnyerő Karácsony Gergely érdeke, hanem „nagy valószínűség szerint inkább a Gyurcsány-Apró família érdeke, amiben Karácsony csak egy engedelmes eszköz”.

A főpolgármester szerint Karácsony Gergelynek „nem az a kapott feladata, hogy várost vezessen, hanem az, hogy egy kormányellenes, vagy a Fidesz relatíve csekélyebbnek mondott fővárosi népszerűségére alapozó országos hergelést, háborúskodást, a városban örökös nyugtalanságot” próbáljon előidézni.

Tarlós István különösnek nevezte, hogy az ellenzéki oldalról azzal vádolják, hogy ő egy helytartó, végrehajtó ember, miközben több mint 25 évig le se tudta magáról vakarni az önjáró jelzőt. Főpolgármesterként súlyos konfliktusokban számos miniszterrel megküzdött az együttműködésért, Karácsony Gergely viszont „láthatólag feudális, odaadó magatartást tanúsít Gyurcsány Ferenc irányába, tehát ő egy engedelmes végrehajtó ember” a kampányban – fogalmazott Tarlós István.

Elmondta, Karácsony Gergely alig beszél a város ügyeiről, kerületét, Zuglót nyilvánvalóan „nem tudja vezetni”, a polgármesteri teljesítményére vonatkozó kérdéseket egyetemlegesen karaktergyilkosságnak nevezi. Karácsony nem is nagyon ismeri Budapest problémáit és lehetőségeit, nem jár a Fővárosi Közgyűlés és a bizottságainak ülésére – tette hozzá. Tarlós István rámutatott arra is, hogy Karácsony előreláthatóan teljesíthetetlen, jogszabályba ütköző ígéreteket tesz olyan témákban, amelyekben a főpolgármesternek nincs kompetenciája és mozgástere. Példaként említette az oktatásügyet, a kórházakat és adó jogszabályokat, amelyek országos kérdések.

Tarlós István szerint ezt az ígéretözönt „nyugodtan nevezhetjük az ostobaságok katalógusának”.

Közölte, elvileg nem zárkózik el egy vitától Karácsony Gergellyel. Ha lesz értelme vitának, az csak olyan lehet, hogy a két résztvevő előre meg nem beszélt témákról kérdezi egymást, mert egy ilyen vitából lehet a felkészültségre következtetni. Amit Karácsony Gergelyék vitának neveznek és elképzelnek, az egy színjáték – mondta Tarlós István.

Kiemelte, kampányának középpontjába azt állítja, hogy a fővárost nyugodt állapotban akarja tartani, meg akarja védeni és a teljesítményekről akar beszélni: mi készült el Budapesten, mit teljesített főpolgármesterként, mi az, amire kilátás van? Azt is meg akarja nézni, mi történt Zuglóban, miért kezdeményeztek a kerületben fizetésképtelenségi eljárást, mi van a parkolási „piszkos alkuval”, miért nem adják ki a hónapok óta a gazdálkodásra vonatkozó adatokat?

Tarlós István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az index.hu korábbi cikkére reagálva azt mondta: az alkotmánymódosítás és a főpolgármester személye között „semmilyen összefüggés és korreláció nem létezik”.

Az említett írás „egy útszéli húzása” volt a portálnak, célja pedig az volt, hogy a jogalkotásban és az önkormányzati kompetenciákban önhibájukon kívül járatlan embereket összezavarja és hergelje.

A főpolgármester közölte, egy hete sikerült megegyezni Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy „mégiscsak kinyitják a vitát és az egyeztetést a parkolás központosításáról”.

„Az én hozzáállásom az, hogy vagy én vezetem ezt a várost, vagy nem” – jelentette ki Tarlós István, majd úgy folytatta: a Fidesszel és a miniszterelnökkel néhány nagyon fontos alapérték összeköti, de számos kérdésben nem feltétlenül értenek egyet.

Mint mondta, az együttműködést kettősség jellemzi: alapkérdésekben van értékhasonlóság, miközben a kulisszák mögött folyamatos küzdelem folyik fővárosi ügyekben. Hozzátette: nem hiszi, hogy bármilyen ellenzéki, különösen egy olyan típusú személyiség, mint Karácsony Gergely ugyanannyit, esetleg többet el tudott volna, vagy tudna érni a fővárosnak, mint amennyit neki sikerült főpolgármesterként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.