Társasházak vegzálásába kezd Pikó András

Júliustól a társasházakra hárítja a köztisztasággal kapcsolatos felelősséget Pikó András, Józsefváros polgármestere. Egy korábban hozott rendelet szerint a társasházak kötelessége az előttük lévő járdaszakasz takarítása. Amit a társasházak tudomásul is vettek, ám azzal nem számoltak: az új városvezetés a kerületbe csalogatja a máshol élő hajléktalanokat. Sőt a polgármester utasításba adta, hogy a csavargókkal szemben nem léphetnek fel a közterület-felügyelők.  Helyette a társasházak fokozott ellenőrzésére, majd szankcionálására készül, a támogatásukat pedig megszüntette.

2020. 06. 29. 18:31
PIK Andrs
Pikó András polgármester Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pikó András józsefvárosi polgármester megválasztása óta rohamosan romlik a köztisztaság a kerületben. Kapualjakban élő hajléktalanok sokasága jelent meg, gyorsan elterjedt ugyanis a hír, hogy itt nem alkalmaznak szankciókat ellenük. Így megsokszorozódtak a köztisztasági problémák is, a házak gondnokai, takarítói sok esetben megtagadják az emberi ürülék eltakarítását.

– A társasházak évek óta takarítják a járdaszakaszokat, ahol már-már elfogadottá vált, hogy a gondatlan kutyatulajdonosok után a társasház végzi el a piszkos munkát, de a kerületet elözönlő hajléktalanok által okozott károk áthárítását felháborítónak tartjuk. Emberi ürülék, köpet, hányás. Minden megtalálható a repertoárban, amikkel találkozunk. Rendszeresen bevackolják magukat a kapualjakba, mindenféle szemetet és mocskot hagyva maguk után. A hajléktalanok szigorúbb felügyelete lenne a megnyugtató, nem pedig az, hogy az általuk a köztereken hagyott szenny eltakarítását áthárítsák a társasházakra. Lehetséges, hogy a kerület vezetése így próbál menekülni a kialakult állapotok miatti felelősség elől, vagy az elől, hogy a közterület bepiszkításáért bírságot szabjon ki – sorolta a problémákat a Magyar Közös Képviselők Egyesületének (MAKKE) szakmai igazgatója.

Weisz Gábor Miklós azt is megemlítette: a kerületben található társasházak sorsa így is nehéz. Eltűntek azok az önkormányzati pályázatok, amivel a sokszor veszélyes homlokzatok vagy életveszélyes gépészeti berendezések helyreállításához kapott óriási segítséget több lakóközösség. A jelenlegi viharok is bebizonyították, hogy lenne még mit tenni a Józsefvárosban, amihez korábban hatalmas támogatást jelentett az a keret, amit erre biztosított az önkormányzat.

A korábbi városvezetés évente több milliárd forintot biztosított a társasházak felújítására, a kapualjak rendbetételére.

Idén Pikó háromszázmillió forintot irányzott elő erre a célra, de ez az összeg is csak a tavaly befogadott pályázatok fedezetére elegendő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.