Tilos drónozni az Európa-bajnokság helyszínein

Légtérhasználati korlátozást rendelt el a rendőrség az UEFA 2020 Európa-bajnokság helyszínein.

Végh Attila
2021. 06. 16. 11:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, igazodva az európai bűnügyi igazgatóság, az Europol irányelveihez, légtérhasználati korlátozást rendelt el a labdarúgó Európa-bajnokság magyarországi helyszínein. A tilalom a Puskás Aréna mellett a városligeti szurkolói zónát is érinti, az Eb ideje alatt tilos a drónozás, csak a rendőrség biztonsági megfigyelő drónjai repülhetnek. Ugyanígy tilos a berepülés is erre területre, csak a légirendészet és a légimentők helikopterei kapnak engedélyt a légtér használatára.

A 2021 elején hatályba lépő jogszabályi változások miatt jelentősen szigorodtak a drónozás szabályai. Regisztrációhoz, illetve engedélyhez kötött minden olyan drón használata, amely az EU-irányelvek szerint nem sorolható a játékszerek közé, A szabály szerint ahhoz a drónhoz is engedély kell, aminek súlya meghaladja a 120 grammot, illetve az adatrögzítésre alkalmas eszközök is regisztrációhoz kötöttek. Minden olyan drónhoz is ki kell váltani a repülési engedélyt, mely a távpilótától száz méternél nagyobb távolságra is képes repülni.

Molnár Gábor adatbiztonsági szakértő szerint a regisztrált és engedéllyel rendelkező drónokat sem lehet akárhol használni. Nem zavarhatja a reptetés mások nyugalmát, életterét. Hozzátette, drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni, és lehetőség szerint a személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol ez a tevékenység tilos.

Az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a szabályos drón- és légtérhasználatot. A labdarúgó Európa-bajnokság idején a bajnoksággal összefüggő helyszínek körzetében biztonsági okokból légtérhasználati korlátozás lépett életbe. Ennek értelmében a rendőrség folyamatosan figyeli a légteret, és ha olyan drónt észlelnek, amelynek nincs engedélye, földre kényszerítik.

Csak a rendőrség drónjai repülhetnek az Európa-bajnokság helyszíneinek közelében
Fotó: Nagy Gábor

Az engedély nélküli légtérhasználat jogszabályt sért, és minden esetben szabálysértési eljárást von maga után. A hatályban levő rendelkezések szerint pedig a jogsértés megvalósításában használt eszközt a bíróság elkobozhatja. A rendőrség szerint volt már példa arra, hogy terroristák is bevetettek drónokat, tehát a nézők biztonsága érdekében rendelték el Budapesten a légtérhasználat tilalmát, amely július közepéig tart.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.