időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Tilos drónozni az Európa-bajnokság helyszínein

Végh Attila
2021.06.16. 11:38

Az Országos Rendőr-főkapitányság, igazodva az európai bűnügyi igazgatóság, az Europol irányelveihez, légtérhasználati korlátozást rendelt el a labdarúgó Európa-bajnokság magyarországi helyszínein. A tilalom a Puskás Aréna mellett a városligeti szurkolói zónát is érinti, az Eb ideje alatt tilos a drónozás, csak a rendőrség biztonsági megfigyelő drónjai repülhetnek. Ugyanígy tilos a berepülés is erre területre, csak a légirendészet és a légimentők helikopterei kapnak engedélyt a légtér használatára.

A 2021 elején hatályba lépő jogszabályi változások miatt jelentősen szigorodtak a drónozás szabályai. Regisztrációhoz, illetve engedélyhez kötött minden olyan drón használata, amely az EU-irányelvek szerint nem sorolható a játékszerek közé, A szabály szerint ahhoz a drónhoz is engedély kell, aminek súlya meghaladja a 120 grammot, illetve az adatrögzítésre alkalmas eszközök is regisztrációhoz kötöttek. Minden olyan drónhoz is ki kell váltani a repülési engedélyt, mely a távpilótától száz méternél nagyobb távolságra is képes repülni.

Molnár Gábor adatbiztonsági szakértő szerint a regisztrált és engedéllyel rendelkező drónokat sem lehet akárhol használni. Nem zavarhatja a reptetés mások nyugalmát, életterét. Hozzátette, drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni, és lehetőség szerint a személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol ez a tevékenység tilos.

Az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a szabályos drón- és légtérhasználatot. A labdarúgó Európa-bajnokság idején a bajnoksággal összefüggő helyszínek körzetében biztonsági okokból légtérhasználati korlátozás lépett életbe. Ennek értelmében a rendőrség folyamatosan figyeli a légteret, és ha olyan drónt észlelnek, amelynek nincs engedélye, földre kényszerítik.

Csak a rendőrség drónjai repülhetnek az Európa-bajnokság helyszíneinek közelében
Fotó: Nagy Gábor

Az engedély nélküli légtérhasználat jogszabályt sért, és minden esetben szabálysértési eljárást von maga után. A hatályban levő rendelkezések szerint pedig a jogsértés megvalósításában használt eszközt a bíróság elkobozhatja. A rendőrség szerint volt már példa arra, hogy terroristák is bevetettek drónokat, tehát a nézők biztonsága érdekében rendelték el Budapesten a légtérhasználat tilalmát, amely július közepéig tart.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.