Több millió határon túli honfitársunkért dolgoznak

A most leköszönő Európai Parlamentben az elszakított nemzetrészek magyarságát hét politikus képviseli. Hárman a Fidesz—KDNP, ketten az RMDSZ, egy-egy képviselő pedig az MKP és a Híd — Most listájáról jutott EP-mandátumhoz. Szintén magyar a holland Munkáspárt egyik képviselője is.

2019. 05. 27. 13:00
null
Tőkés László 12 évig volt jelen Brüsszelben politikusként Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés László református lelkész, az erdélyi, királyhágómelléki református egyházkerület korábbi püspöke tizenkét éven át politizált az Európai Parlamentben (EP). Tőkés 2007-ben szerzett először mandátumot, a román EP-választáson a szavazatok 3,44 százalékát kapta meg. Az Európai Néppárthoz (EPP) való csatlakozását a szintén néppárti román Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) magyar képviselői azonban megakadályozták, így végül az Európai Zöldek–Európai Szabad Szövetség frakció tagja lett. Két évvel később mint az erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ közös jelöltje szerzett mandátumot, és az EPP frakciójának a tagja lett. Öt évvel később a Fidesz–KDNP listájáról jutott be az uniós törvényhozásba, de a 2019-es választáson már nem indult.

Bocskor Andrea kárpátaljai, illetve Deli Andor vajdasági magyar politikus 2014 óta képviseli a Fidesz–KDNP színeiben az unión kívüli határon túli magyar nemzetrészeket. Bocskor és Deli a magyar kormánypártok listájának befutó helyén szálltak ringbe a 2019-es EP-választáson. A romániai magyarokat képviselő Sógor Csaba református lelkész és Winkler Gyula, a volt román Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium kereskedelmi ügyekkel megbízott minisztere 2007 óta tagja az EP-nek.

Tőkés László 12 évig volt jelen Brüsszelben politikusként
Fotó: Havran Zoltán

Szlovákiából egy-egy magyar képviselő jutott EP-mandátumhoz a Magyar Közösség Pártja (MKP), illetve a Híd – Most színeiben. Az MKP-s Csáky Pál, Szlovákia korábbi kisebbségi ügyekért felelős minisztere, valamint a Híd – Most korábbi pozsonyi parlamenti képviselője, Nagy József 2014 óta képviselik a felvidéki magyarságot az uniós parlamentben. Mindkét politikus pártja a néppárti pártcsaládhoz tartozik. A korábbi ciklusokban Bauer Edit (2004–2014), Mészáros Alajos (2009–2014), valamint Duka-Zólyomi Árpád (2004–2009) MKP-s politikusok képviselték a felvidéki magyarokat az EP-ben. A két szlovákiai magyar párt a Fidesz–KDNP-hez és az RMDSZ-hez hasonlóan az EPP-frakcióhoz tartoznak.

A most leköszönő Európai Parlamentnek a tagja még a celldömölki születésű Piri Kati. A magyar származású holland politikus a baloldal csúcsjelöltje, a Frans Timmermans vezette Munkáspárt képviselője az EP-ben, egyben a magyar jogállamiság helyzetét bíráló, szintén holland Judith Sargentini neve fémjelezte jelentést elfogadó Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagja. Piri a holland választásokon újra mandátumhoz jutott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.