Több születés, kevesebb halálozás

Örömteli hír, hogy a házasságkötések száma kiugróan, a születéseké pedig jelentősen emelkedett az idei év első negyedévében. Több, mint hatezerrel nőtt az esküvők, és 1349-cel az élve születések száma ebben az időszakban Magyarországon. Mindeközben a halálozások mértéke csökkent a tavalyi adatokhoz képest, ami a természetes fogyás ütemének örvendetes lassulásához vezetett hazánkban. A legfrissebb adatok szerint idén márciusban több, mint kétezerrel – összesen 77 százalékkal – több házasságot kötöttek, és 129 kisbabával több jött a világra, mint a tavalyi esztendő harmadik hónapjában.

Magyar Nemzet
2020. 05. 26. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén márciusban jelentősen – 77 százalékkal – emelkedett a házasságkötések száma a tavalyi év első hónapjához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel közzétett gyorstájékoztatójából. Ez azt jelenti, hogy 2124-gyel több – összesen 4890 – pár kötötte össze életét márciusban. Ugyanebben a hónapban 129 újszülöttel több jött a világra, mint tavaly, ami 1,9 százalékos növekedést jelent.

A KSH által közzétett első negyedéves adatokból pozitív demográfiai trendek olvashatóak ki. Idén január és március között 12 271 pár mondta ki a boldogító igent, ami kétszerese az egy évvel korábbi számnak, és összesen 6168-cal több házasságkötést jelent. Az úgynevezett szökőnaphatástól megtisztított növekedés 99 százalékos volt a házasságkötések terén. Januárban 97, februárban 131, márciusban 77 százalékkal több frigyet regisztráltak, mint 2019 első három hónapjában.

Nemcsak a házasságok, de az élve születések száma is emelkedett az első negyedévben Magyarországon. Összesen 22 210 – azaz 1349-cel több – gyermek jött a világra, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez a szökőnaphatástól megtisztítva 5,3 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest. Januárban 9,7, februárban 4, márciusban 1,9 százalékkal született több kisbaba, mint tavaly.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az úgynevezett teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke is jelentősen növekedett: 1,5 volt a tavalyi esztendő első negyedévére számított 1,41 százalékos értékhez képest.

A halálozások száma viszont 8,5 százalékkal csökkent idén január és március között hazánkban. Összesen 34 565-en haltak meg – 3230-cal kevesebben –, mint egy évvel korábban.

A halálozások számának csökkenése, és a születések számának emelkedése a természetes fogyás ütemének lassulását jelenti. Ez a mutató a szökőnaphatás figyelembevételével 28 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.