Tovább dúl a belháború Gödön

A tizenkét tagú gödi önkormányzatból mindössze négyen írták alá a Samsung gyár megyei önkormányzati hatáskörbe vonása miatt született kormányellenes petíciót. A momentumos polgármester, Balogh Csaba és három fős klikkje továbbra is megosztja a testületet, az ellenzéki belharc továbbra is zajlik.

2020. 04. 21. 20:14
null
A gödi Samsung SDI gyár MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi, Göd város polgármestere és alulírott önkormányzati képviselői tiltakozunk a kormány koronavírus-vészhelyzetre hivatkozva meghozott rendelete ellen, amely különleges gazdasági övezetek létrehozását teszi lehetővé, és ezzel egyidejűleg az első ilyen övezetet Göd városában alakítja ki, kivonva az önkormányzat hatásköréből a város területének mintegy 20%-át, a Samsung-gyárat, építkezési területet, valamint az ezeket körülvevő erdőket, szántókat, utakat és egy lakóingatlant is...” – kezdődik a Balogh Csaba közösségi oldalán vasárnap megjelent petíció, amely alatt mind a tizenkét önkormányzati testületi tag neve szerepel, ám csak a Momentum eddig is erősen megosztó polgármestere, Balogh Csaba, valamint szűk klikkje – Andrejka Zombor, Hlavács Judit és Vajda Viktória – írta alá. (Vajda Viktória egyben a polgármester felesége is.) Ugyanakkor a testületben lévő négy kormánypárti képviselő mellett Fülöp Zoltán (LMP-s alpolgármester), Lőrincz László (DK-s alpolgármester), valamint két képviselő, Szilágyi László (DK) és Hives Gábor (Jobbik) sem adta aláírását a tiltakozáshoz. A Balogh Csabát öt hónappal ezelőtt még támogató ellenzéki összefogás négy tagja mára már felismerve a momentumos fiatalember emberi és szakmai gyengeségeit, ebben a kérdésben is ellene fordultak.

A megromlott kapcsolatot csak még jobban elmérgesítette, amikor a polgármester két hete – már a veszélyhelyzet adta jogkörével élve – nemes egyszerűséggel kirúgta a DK emberét a város egyik közhasznú társaságának az éléről. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a Gyurcsány-párt vezetése ezen a lépésen nem csak meglepődött, hanem fel is háborodott, nem is nagyon titkolt céljuk ugyanis, hogy Gödön is átvegyék az irányítást, amihez Balogh Csaba – ahogy fogalmaztak lapunknak – „nem elég kompromisszum kész”. A Momentum vezetése egyelőre kitart polgármestere mellett. A város ugyanis aranybánya egy párt számára a többmilliárdos adóbevételei miatt. Maga a polgármester ismerte be, hogy azután is marad 2,8 milliárd forintnyi adóbevételük, hogy a Samsung egymilliárdos iparűzési adója a megyei önkormányzathoz folyik be. Információnk szerint a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásként kezelt gyár és munkahelyeinek megőrzését, új munkahelyek teremtését is veszélyeztette az önkormányzati belháború, ami alátámasztja a megyei hatáskörbe való kiemelését.

Balogh Csaba közben a 24.hu portálnak nyilatkozva bírósággal fenyegetőzik: „A járványhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelem azt javasolta az önkormányzatnak, hogy a közmeghallgatást folytassuk le online formában, én ezt viszont elleneztem. Nem cserélhető fel egy élőszóbeli hozzászólás egy csetkérdésre. Ők viszont nem fogadták el az érvelésemet, és úgy tűnik, ezt a kört lezártnak tekintik közmeghallgatás nélkül is. Ezért bírósághoz fordulunk. Az utak és az elvett adóbevételeink miatt pedig az Alkotmánybíróságra megyünk.” – kommentálta egyebek mellett.

Hétfőn egyébként a polgármester legfontosabb dolga az volt, hogy a Facebook-oldalán elnézést kérjen a városlakóktól, mivel a járványhelyzetről készült tájékoztatófüzetben nem „veszélyhelyzet”, hanem „vészhelyzet” megfogalmazás szerepelt és hogy ez ügyben „a szükséges vezetői intézkedéseket” megtette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.