A rendőrség tudta, hogy Gyárfás megbízta Tasnádit

Alig bízta meg Gyárfás Tamás Tasnádi Pétert, hogy „intéztesse” el Fenyő Jánost, a rendőrség máris értesült róla egy alvilági informátortól – hangzott el A gengsztervilág titkai című új Tasnádi-könyv zártkörű bemutatóján. A rendőrség azért nem védte meg Fenyőt, mert akkor még nem volt felkészülve a lehetséges célpontok védelmére.

2020. 08. 27. 12:17
null
Gyárfás Tasnádi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség hónapokkal a halála előtt már tudta, hogy meg akarják ölni Fenyő Jánost, derült ki egy zártkörű könyvbemutatón. Kovács Lajos nyugalmazott ezredes beszélt erről A gengsztervilág titkai című új könyv ismertetésekor. Tasnádi Péter, a könyv szerzője Kováccsal együtt járt általános iskolába. Kovács később hivatásos katona, majd rendőrtiszt lett. Tasnádi is kacérkodott a rendőri pályával, a Rendőrtiszti Főiskolára akart beiratkozni, ám végül az élet árnyékos oldalán kötött ki. Mára összesen 13 évet töltött börtönben, önbíráskodások miatt ítélték el. Ahogy a könyvbemutatón fogalmaztak, addig-addig mutatta magát öltözködésében, viselkedésében keresztapának, amíg a hatóságok elhitték neki, és többször is elítélték.

A volt producer tagadja, hogy ő végeztette ki riválisát
Fotó: Havran Zoltán
Tasnádi Péter ül a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében az ellene és társai ellen emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán, 2011-ben.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kovács hangsúlyozta: az 1990-es években sorra elfogultságot jelentett maga és a vezetése alatt álló egység nevében, ha éppen Tasnádi ellen kellett volna el­járni. Végül Fenyő János 1998-as meg­gyilkolása után feladta ezt az álláspontját, majd 1999-ben bement Tasnádihoz a márianosztrai börtönbe, hogy vallomásra bírja. Sikertelenül.

– Fenyő még élt, amikor 1997-ben, a megbízás utáni napokban jött az első hír az alvilágból, hogy Gyárfás Tamás felbujtotta Tasnádi Pétert Fenyő János kiiktatására. Aztán még hét operatív információ keletkezett erről, ám ezek csak akkor kerültek a helyükre, álltak össze egésszé, amikor Fenyőt már valóban megölték – mondta Kovács ezredes.

– Tasnádi beszélt valakinek a megbízásról, aki aztán továbbadta a hírt, végül eljutott hozzánk. Ebből is látszik, hogy Tasnádi egoizmusa mekkora volt, eldicsekedett ezzel. Mindenesetre 1999-ben Márianosztrán hallani sem akart arról, hogy vallomást tegyen bármiről, ami a Fenyő-ügyhöz kapcsolódhat – tette hozzá.

Tasnádi egyébként már korábban megválaszolta, hogy miért hallgatott, miért nem beszélt Kovács Lajosnak sem. Azért, mert az emberölésre való megbízást nem teljesítette, a büntetőjogi felelőssége pedig öt év után elévült. 1999-ben még büntethető lett volna, 2012-ben, amikor tényleges vallomást tett a történtekről, már elévülés miatt nem volt jogilag felelősségre vonható.

2018-ban, amikor Gyárfás Tamást őrizetbe vették Fenyő János meggyilkoltatásának gyanújával, már a sajtó munkatársai előtt is elmondta, szerinte hogyan történt a megbízás.

Könyvé­ben most azt írja, 1997-ben találkozott Gyárfással, aki még számára is meglepő megbízással állt elő. Megkérdezte ugyanis, hogy meg tudná-e oldani Fenyő kiiktatását, s ha igen, ez mennyibe kerülne. Tasnádi gyorsan osztott-szorzott, mint aki nem először old meg ehhez hasonló „felkérést”. „Tamás szentül meg volt győződve arról, hogy én egy mindenható keresztapa vagyok, aki játszva, rutinból elintéz ilyeneket – majd közöltem, mindez csak pénz kérdése” – írja Tasnádi.

Mondott egy összeget – 15 millió forintot –, aminek a felét másnap készpénzben meg is kapta. Tasnádi eldicsekedett emberének, S. Lászlónak Gyárfás „balekságával”. Vélhetően S. László nem tartotta a száját, így jutott el a megbízás híre a nyomozókhoz. Tasnádi állítja: esze ágában sem volt végrehajtani a megbízást. 1998. február ­11-én Amerikában volt a feleségével, Judittal, amikor jött a hír, hogy lelőtték Fenyőt. Tasnádi azonnal hívta Gyárfást, hogy kész a munka, kéri a megbízási díj második felét, amit – állítja vallomásában – meg is kapott. Sőt újságíróknak arról is beszélt, hogy szégyelli, de Gyárfást végül harmadszor is „lehúzta”, vagyis újabb összegeket kért tőle.

Tasnádi a gyilkosság után 15 évvel tett vallomásában azt is elmondta, hogy szerinte Gyárfás Tamás végül nem lehetett a gyilkosság felbujtója, mert a sportvezető őt bízta meg a végrehajtással, és azt hitte, hogy ő irányította a bérgyilkosságot. Ezért is fizetett aztán a bűncselekmény után.

– Az életvédelmis nyomozóknak, ha kell, türelemmel ki kell várniuk, hogy az idő múlásával megváltozzanak az emberi viszonyok, a munkatársak, bűntársak, rokonok, férj és feleség között megromoljon a kapcsolat, mint az a Fenyő-ügy kapcsán is történt – fejtette ki Kovács Lajos. A korábban még szerelmes asszony (Tasnádi volt felesége) nem akart tudni a megbízásról, az ezért járó díj Amerikából intézett második részletéről. Amikor azonban már ellenségek lettek, vallomást tett mindenről, amit a tárgyaláson vélhetően meg is ismétel majd, ha beidézik.

Gyárfás Tamás a büntetőperben a négynapos vádlotti vallomásában – egyebek mellett – tagadta, hogy akár Tasnádi Pétert, akár Portik Tamást megbízta volna Fenyő János meggyilkoltatásával.

Házkutatás az Angol utcában A rendőrök azt is pontosan tudták, hogy 2002 táján Tasnádi egyik embere megkereste Gyárfást a Nap TV Angol utcai telephelyén. Az illető hamis néven jelentkezett be a portán, bement a producerhez, és a „tiszta telefonján” felhívta Tasnádit, majd átadta a készüléket Gyárfásnak. Ezután két részletben öt-öt milliót – ugyancsak a Fenyő-gyilkosságra hivatkozva – Tasnádi meg is kapott. Kovács Lajosék a tanúvallomás után házkutatást tartottak a portán, lefoglalva a naplót, amelyben megtalálták a hamis nevet. A portás értesítette Gyárfást a házkutatásról, a producer pedig másnap az ügyvédjével bement a Nemzeti Nyomozó Irodába. Ott azonban nem Kovács Lajoséknak nyilatkozott, hanem saját kérésére egy másik osztályon tett tanúvallomást a Fenyő-gyilkosság ügyé­ben folyamatban lévő nyomozásban. A Nap TV akkori tulajdonosa azt állította a nyomozóknak, hogy tartozott Tasnádinak, és ezt az összeget adta meg hitelezőjének.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.