Új CT-készüléket kapott az Országos Kardiológiai Központ

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki átadáson elmondta, az új készülékkel tovább erősödött az eddig is jelentős és magas színvonalon végzett betegellátás.

Forrás: MTI2019. 12. 06. 13:05
null
Budapest, 2019. december 6. Fényfestés az új CT-készüléken átadása napján a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) 2019. december 6-án. A 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretébõl finanszírozták. Az országos intézet unikális Európa-szerte, hiszen egy helyen végzik a kardiológiai gyermek- és felnõttellátás teljes spektrumát. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új CT-készüléket kapott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Központ (GOKI), a 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki átadáson elmondta, az új készülékkel tovább erősödött az eddig is jelentős és magas színvonalon végzett betegellátás. Az országos intézet unikális Európa-szerte, hiszen egy helyen végzik a kardiológiai gyermek- és felnőttellátás teljes spektrumát – emelte ki. Úgy vélte, a szívbetegségek átfogó kezelését és diagnosztikáját biztosító intézetet tovább kell fejleszteni.

Az új készülék az ország 95 százalékát lefedve csaknem 13-15 ezer gyerek és ötezer felnőtt diagnosztikájában, a műtéten átesettek terápiájában és a különböző érsebészeti beavatkozások végzéséhez nyújt segítséget – ismertette.

Kásler Miklós elmondta, az új készülékkel tovább erősödött az eddig is jelentős és magas színvonalon végzett betegellátás
Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a központban hamarosan megkezdi működését egy orvosi képarchiváló rendszer, valamint szintén a közeljövőben egy MR-készüléket is üzembe helyeznek.

Ezenkívül megújult a kórház informatikai eszközparkja is az Egészséges Budapest Program jóvoltából.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója úgy fogalmazott, hogy ezzel a készülékkel az intézet belépett a 21. századba. Közölte, a mai modern kardiológiai ellátás komoly csapatmunka, amely nem létezhet orvosok és felkészült, a modern technológiához értő szakdolgozók nélkül. Speciálisan képzett szakemberekre van szükség, ehhez képzések kellenek, de az intézet felkészült a feladatra – hangoztatta. Hozzátette: a gyerekeknél a vizsgálat okozta stressz oldására a CT-készülékre fényfestést vetítenek, különböző mesefigurák jelennek meg a készülék fehér felületén.

A GOKI 275 ágyon évente kilencezer fekvő- és 90 ezer járóbeteget kezel évente, az intézet gyermekszívközpontjában pedig évente ötszáz gyermekkori szívműtétet és 250 katéteres beavatkozást végeznek. Az intézet ambulanciáján egy év alatt tízezer vizsgálatot végeznek el hétezer gyereken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.