Új lendületet hozhat a falvaknak a csok

Nagyon komoly érdeklődést tapasztalnak a kistelepüléseken a falusi csok kapcsán, akad olyan község, ahol jószerivel már nincs is szabad ingatlan. Van olyan falu, ahol telkesítésbe kezdenek, hogy kiszolgálják a megnövekedett igényeket. Már 15 ezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását.

2019. 08. 13. 5:50
null
Sok kistelepülésen megpezsdült az élet, új házak épülnek, régieket hoznak helyre Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen is érdeklődtek már a falusi csokról nálunk, de egyelőre inkább a felújítás jöhet szóba a településen – közölte lapunkkal a Vas megyei Nick polgármestere. Csorba József azonban azt mondta: kijelöltek egy területet, ahol telkesítés után építésre is igénybe lehet majd venni a falusi csokot. Mint elmondta, ezzel a reményeik szerint több család is él majd.

Mint ismert, a július elsejével hatályba lépett kistelepülési otthonteremtési támogatás csaknem 2500 magyarországi kistelepülésen elérhető használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A vissza nem térítendő támogatás összege három- vagy többgyermekes családok esetén ingatlanvásárláshoz és korszerűsítéshez maximum tízmillió, meglévő ingatlan felújításához legfeljebb ötmillió forint – tette hozzá. A falusi csok rendszerében a vissza nem térítendő támogatáson felül állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a családok. Vásárlás és korszerűsítés, illetve bővítés esetében két gyermeknél tízmillió forintot, három vagy több gyermeknél 15 millió forintot igényelhetnek, meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére pedig az összegek fele, vagyis ötmillió, illetve 7,5 millió forint vehető fel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gelej polgármestere azt mondta, hogy a település kiváló adottságai és a magas színvonalú szolgáltatások miatt már eddig is nagyon sokan érdeklődtek a szabad ingatlanok iránt, de a falusi csok bevezetése óta még többen keresik a lehetőségeket. – A helyzet azonban az, hogy nagyon nehéz a településen szabad ingatlanhoz jutni. Az építkezés viszont kevésbé népszerű, mert ahhoz több pénzre van szükség, és ekkora költségbe nem verik magukat az emberek – fejtette ki Demeterné Nyeste Erzsébet.

Sok kistelepülésen megpezsdült az élet, új házak épülnek, régieket hoznak helyre
Fotó: Havran Zoltán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pusztadobos első embere azt mondta, nincs igazán rálátása arra, hogy helyben mennyire népszerű a falusi csok, de annyit tapasztalt, hogy megnövekedett az igény a fél éves közfoglalkoztatásra. – Még gyeses anyukák is jönnének dolgozni, és ez azzal lehet összefüggésben, hogy a falusi csok igénylésénél szükség van a folyamatos munkaviszonyra. Ebből a felfokozott érdeklődésből arra következtetek, hogy sokan lehetnek, akik fel akarják venni a falusi csokot – fogalmazott Dani Attila polgármester.

A Baranya megyei, alig néhány száz lakosú Cserdi polgármestere arról tájékoztatott, hogy náluk valamiért nem lehet igénybe venni a falusi csokot, noha érdeklődő lenne bőven. – Nem tudom, hogy mi miért maradtunk ki a programból, de így jobb híján az emberek megpróbálják saját forrásból megoldani a lakhatást – tette hozzá Bogdán László.

A falusi csok bevezetésére nagy szükség volt a csökkenő lélekszámú vagy egyenesen elnéptelenedő kistelepüléseken. A KSH népszámlálási adatai szerint 1960 óta folyamatosan csökken a községekben és nagyközségekben élők száma, pozitív elmozdulást csupán 2001-ben tapasztaltak 1990-hez képest. A legutóbbi, 2011-es népszámlálásnál azonban már csak alig hárommillió ember élt ezeken a településeken, ami több mint 40 ezerrel kevesebb, mint 1990-ben.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára tegnap az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy már 15 ezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. Beneda Attila kiemelte: a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását másfél hónap alatt kilencezren kérelmezték, de szintén nagyon népszerű intézkedés a családosok jelzáloghitelének részleges elengedése, illetve állami átvállalása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.