Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 10., szombat, Zsolt napja
HÍR TV – Civil körEurópa szerint nem lehet saját véleményünk.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-radarokat-vasarol-a-magyar-honvedseg-9088643/

Új radarokat vásárol a Magyar Honvédség

Izraeli csúcstechnika váltja a szovjet eszközöket

Izraeli technológiát tartalmazó radarokat vásárol a Rheinmetall Canada vállalattól a Magyar Honvédség – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken az MTI-vel. Maróth Gáspár közleménye szerint az ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről pénteken írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Hozzátették, az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le, várhatóan 2022-től.
Közölték azt is, hogy a lokátorok beszerzése mellett ipari együttműködésről is megállapodott Maróth Gáspár és Stéphane Oehrli. A haditechnikai eszközök egyes részegységeinek gyártása és komplett végszerelésük Magyarországon lesz. – Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz, amelynek eredményeként további termékeket szánunk a világpiacra – írta a kormánybiztos.

A szaksajtóban elérhető források szerint az ELM-2084 úgynevezett multimissziós, mobil radar. A gyártó által nyilvánosságra hozott ismertető szerint a radar a legmodernebb, gallium-nitrid (GaN) alapú félvezetőkből felépített úgynevezett AESA fázisvezérelt antennával, akár több sugárnyaláb együttes alkalmazásával biztosítja a 3D-s, valós idejű légihelyzetkép rendelkezésre állását bonyolult körülmények, az ellenség aktív és passzív elektronikai zavarása esetén is, kiemelkedő üzembiztonsággal. Az „S” hullámsávban működő lokátor képes a folyamatos légi felderítésre 360°-os lefedettséget biztosítva, 470 km maximális felderítési távolsággal, egyszerre akár 1100 légi cél adatait feldolgozva. Meglévő és szükség esetén további integrálható adatkapcsolati rendszerei segítségével képes különböző rakétavédelmi, légvédelmi rendszerek elfogóinak irányítására. Tüzérségi felderítő radarként alkalmazva az ELM-2084 MMR 120°-os lefedettség mellet 100 km távolságig képes a különböző gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontjának meghatározására, valamint az indítás helyének lokalizálására is. Képes percenként 200 célt követni, és szükség szerint a saját tüzérség válaszcsapásainak irányításában is alkalmazható. A radar akár 33 km magasan lévő célok felderítését is biztosítja folyamatos légi felderítés esetén. A terepjáró járműre telepíthető eszköz légi úton is szállítható.

Az ELM-2084 rendszeresítése mellett legutóbb a cseh hadsereg döntött. Izrael mellett Kanada, Szingapúr és India is alkalmazza számos feladatra a korszerű felderítő és célkövető eszközt.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Beszállt a kampányba

Alakul a Facebook-diktatúra
Mintegy kilencven százalékkal csökkent a magyar kormány közösségi oldalain az elérések száma.

Torz rendszerváltás

Magyargyűlölő komprádorok
A következetesség és szavahihetőség nem erénye sem Gyurcsánynak, sem a baloldalnak.

Kiemelt

Ítéletidő a Barcelonának, úszott az örömben a Real Madrid
A királyi gárda az ősi rivális legyőzésével átmenetileg a bajnoki tabella élére állt.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Poszt-trauma

Kérdések Franziska Tschinderlének
Szívesen látjuk Ausztria budapesti nagykövetségének a válaszait is.

Aktuális

IN ENGLISH
Former leftist pursues the fight against Islam
Pierre Cassen, the former left-wing typographical union activist turned against his comrades in the 2000s because of the Islamic terror.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!