Új radarokat vásárol a Magyar Honvédség

Ipari együttműködés alapján, részben Magyarországon készülnek a Magyar Honvédség 2022-től rendszerbe álló új, mobil radarjai.

2020. 12. 11. 14:56
null
Fotó: Vidas Forrás: wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli technológiát tartalmazó radarokat vásárol a Rheinmetall Canada vállalattól a Magyar Honvédség – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken az MTI-vel. Maróth Gáspár közleménye szerint az ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről pénteken írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Hozzátették, az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le, várhatóan 2022-től.

Közölték azt is, hogy a lokátorok beszerzése mellett ipari együttműködésről is megállapodott Maróth Gáspár és Stéphane Oehrli. A haditechnikai eszközök egyes részegységeinek gyártása és komplett végszerelésük Magyarországon lesz. – Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz, amelynek eredményeként további termékeket szánunk a világpiacra – írta a kormánybiztos.

A szaksajtóban elérhető források szerint az ELM-2084 úgynevezett multimissziós, mobil radar. A gyártó által nyilvánosságra hozott ismertető szerint a radar a legmodernebb, gallium-nitrid (GaN) alapú félvezetőkből felépített úgynevezett AESA fázisvezérelt antennával, akár több sugárnyaláb együttes alkalmazásával biztosítja a 3D-s, valós idejű légihelyzetkép rendelkezésre állását bonyolult körülmények, az ellenség aktív és passzív elektronikai zavarása esetén is, kiemelkedő üzembiztonsággal. Az „S” hullámsávban működő lokátor képes a folyamatos légi felderítésre 360°-os lefedettséget biztosítva, 470 km maximális felderítési távolsággal, egyszerre akár 1100 légi cél adatait feldolgozva. Meglévő és szükség esetén további integrálható adatkapcsolati rendszerei segítségével képes különböző rakétavédelmi, légvédelmi rendszerek elfogóinak irányítására. Tüzérségi felderítő radarként alkalmazva az ELM-2084 MMR 120°-os lefedettség mellet 100 km távolságig képes a különböző gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontjának meghatározására, valamint az indítás helyének lokalizálására is. Képes percenként 200 célt követni, és szükség szerint a saját tüzérség válaszcsapásainak irányításában is alkalmazható. A radar akár 33 km magasan lévő célok felderítését is biztosítja folyamatos légi felderítés esetén. A terepjáró járműre telepíthető eszköz légi úton is szállítható.

Az ELM-2084 rendszeresítése mellett legutóbb a cseh hadsereg döntött. Izrael mellett Kanada, Szingapúr és India is alkalmazza számos feladatra a korszerű felderítő és célkövető eszközt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.