Új szakrendelőkkel bővült a gyermekmentő szolgálat

Mostantól fül-orr-gégészeti és logopédiai, gyermekfogászati és gyermeknőgyógyászati ellátás is elérhető lesz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szakrendelőiben.

Szilágyi Anna
2019. 04. 12. 12:24
null
Itt a gyógyítás mellett tanácsadással is foglalkoznak majd Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostantól fül-orr-gégészeti és logopédiai, gyermekfogászati és gyermeknőgyógyászati ellátás is elérhető lesz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szakrendelőiben, amelyeket több mint 400 millió forint támogatásból bővítettek ki és újítottak fel. Az ünnepélyes átadáson az Országgyűlés elnöke, Kövér László mint az NGYSZ Magyar Egyesületének elnöke arról beszélt, a csaknem harmincéves szolgálat 1989-ben azért indult el, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a rászoruló, nehéz élethelyzetben lévő gyermekek sorsa is változhasson.

– A cél a kezdetektől az volt, hogy ezek a gyerekek kiszolgáltatottság helyett biztonságot, közömbösség helyett pedig szeretetet kapjanak a külvilágtól – fogalmazott az elnök. Mint mondta, nemes az a társadalom egészére kiterjedő összefogás, amely országhatárokon átívelve, politikai nézeteket háttérbe szorítva lehetővé tette a szolgálat létrejöttét és az azóta tartó sikeres működését.

Itt a gyógyítás mellett tanácsadással is foglalkoznak majd
Fotó: Teknős Miklós

Kövér László emlékeztetett, a szolgálat csak 2018-ban úgy végzett el közel kétezer kezelést, hogy közben zajlottak a rendelőfelújítási munkálatok. Az önkéntes orvosok közel 12 ezer szűrővizsgálatot végeztek határainkon innen és túl, a mozgó fogászati buszban pedig ötezer gyermeket vizsgáltak meg – tette hozzá. – A Teréz körúti rendelő 2002 óta segíti az autista, viselkedészavaros, hiperaktív, értelmi és mozgásfejlődésükben elmaradást mutató gyermekeket és családjukat is – hívta fel a figyelmet az elnök.

– A most átadott rendelők kialakítása három támogató segítségével valósult meg – hangsúlyozta Edvi Péter, az NGYSZ alapítvány elnöke. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2016 és 2018 között összesen 1,5 milliárd forint támogatást kapott a szervezet, ebből közel 318 millió forintot használtak fel az új rendelők megvásárlására és felszerelésére. A Magyar Nemzeti Bank több mint 71 millió forinttal, az OTP Bank pedig több mint tízmillió forinttal támogatta a Teréz körúti irodák és rendelők felújítását, illetve a nőgyógyászati kamion fejlesztését.

Szepesi János és Végh György szülész-nőgyógyász főorvosok az új gyermeknőgyógyászati rendelő bemutatásakor elmondták, a rendelőben a gyógyítás mellett hangsúlyt kap a felvilágosítás, az egészségnevelés és a tanácsadás is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.