Újabb figyelmeztetést és büntetést kapott a Pesti úti idősotthon

A fővárosi kormányhivatal több ellenőrzést is tartott az elmúlt hetekben az intézményben.

Forrás: MTI2020. 06. 08. 13:48
null
Budapest, 2020. április 9. Egy lakót szállít el védõruhába öltözött mentõ a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertõzõdtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Már félszázan haltak meg a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban
  • A kormányhivatal komoly hiányosságokra bukkant az intézményben
  • A tömeges fertőzéshez a rossz higiénés körülmények is hozzájárultak
  • A Pesti úti idősotthonban kirobbant tömeges koronavírus-fertőzés miatt indított vizsgálatok miatt újabb hatósági figyelmeztetést és 200 ezer forintos büntetést kapott az intézmény – tudatta a fővárosi kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

    A fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban 50-re nőtt a halálos áldozatok száma, 312 lakó és 36 dolgozó fertőződött meg

    – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

    A kormányhivatal több ellenőrzést is tartott az elmúlt hetekben az intézményben, többek között vizsgálta a megtett járványügyi intézkedéseket, az orvosi ellátást, az ápolás-gondozási és a higiénés körülményeket – írták.

    Már korábban komoly hiányosságokat találtak a gondozottak orvosi ellátásában, az ápolók és gondozók számában, valamint a higiénés feltételekben is.

    „Mindezek összességében hozzájárulhattak az intézményben történt tömeges fertőzéshez”

    – olvasható a közleményben.

    A kormányhivatal az orvosi ellátás hiányosságai mellett annak dokumentációjában is komoly hiányosságokat és szabálytalanságokat talált. Most újabb határozatban figyelmeztették az intézményt arra, hogy megfelelően végezze az orvosi ellátás dokumentálását, átlátható és egységes módon vezesse, hogy mikor, milyen orvos látja el a betegeket, az orvosok jelenlétét igazoló dokumentációt pontosan vezesse – tudatta a fővárosi kormányhivatal.

    A közlemény szerint az intézményt arra is figyelmezették, hogy

    ha külsős orvosokat von be a lakók ellátásába, azt is megfelelően dokumentálja, és legyen egyértelmű, hogy melyik orvos mit csinál.

    Továbbá a szerződésekben is rögzíteni kell, hogy mi a feladatmegosztás közöttük. Ha hiányozna a szerződtetett külsős orvos, annak pótlásáról gondoskodjanak. A hiányosságok miatt a hatóság 200 ezer forint szociális igazgatási bírságot is kiszabott az intézményre – írta a kormányhivatal.

    Pert indítanak a Pesti úti idősotthon ellen az áldozatok rokonai

    Ügyvédhez fordult a gyászoló Csüri Krisztián és felesége, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki: ami Julika nénivel, Krisztián édesanyjával történt a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen, és nem ismétlődhet meg másokkal. Dr. Futó Barnabás ügyvéd szerint még a gondatlanságból elkövetett emberölés is felmerül, és valakinek vállalnia kell a felelősséget büntetőjogi és anyagi szempontból is.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.