Újabb jobbikos képviselő adta vissza a mandátumát

Meg nem erősített információk szerint Kepli Lajos már korábban is nehezményezte pártja együttműködését, illetve közös tüntetéseit a balliberális pártokkal.

2019. 06. 14. 10:18
STEINMETZ Ádám; KEPLI Lajos; BANA Tibor
Kepli Lajos Brüsszel helyett Balatonalmádiba tart Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Kepli Lajos, aki Balatonalmádiban méreti meg magát az őszi önkormányzati választáson. A Jobbik alapító tagja a döntését azzal indokolta, hogy városvezetőként a pártpolitikai csatározásoktól független módon, kizárólag a település, valamint az ott élő emberek érdekeit szem előtt tartva szeretne dolgozni. Kepli azt is írta közösségi oldalán, hogy a politikának szolgálatnak kell lennie, bármilyen színtéren is végzi azt az ember. „Mindig látni kell, hogyan és hol tudjuk nemzetünk, hazánk és szűkebb közösségünk javát szolgálni.”

Kepli közleménye arra nem tért ki, vajon a pártból is kilép-e, mindenesetre az Alfahírnek úgy nyilatkozott, függetlenként indulna a polgármesterségért. – Nem állok be egyik táborba sem – mondta a Jobbikhoz közeli portálnak. Hozzátette: célja, hogy a teljes spektrumot megszólítsa, a fideszes szavazóktól a DK-sokig.

Meg nem erősített információink szerint a jobbikos politikus már korábban is nehezményezte pártja együttműködését, illetve közös tüntetéseit a balliberális pártokkal, ezért már tavaly decemberben pedzegette, hogy elhagyja a Jobbikot. Ehelyett azonban márciusban Jakab Péter frakcióvezetővel együtt állt színpadra többek közt Dobrev Klárával, a liberális Bősz Anettel, Hadházy Ákossal, valamint Jávor Benedekkel. A DK-s és jobbikos politikusok együtt énekelték az európai himnuszt, a tüntetés után pedig az ellenzéki politikusok, élükön a jobbikos Kepli Lajossal és a DK-s Vadai Ágnessel, együtt vitték a Parlamenthez a márciusi kiáltványnak elnevezett közös nyilatkozatukat.

Kepli Lajos Brüsszel helyett Balatonalmádiba tart
Fotó: MTI/Kovács Attila

Kepli Lajos állítólag bízott abban, hogy EP-képviselő lehet, nem kizárt, hogy ezért tartott ki pártja mellett. Ám a Jobbik elvérzett a választáson, a korábbi három helyett most mindössze egy mandátumot szerzett, az országos elnökség pedig a listavezető Gyöngyösi Mártont küldte az európai parlamentbe. A döntés után Kepli – talán személyes sértettségtől vezérelve is – a Facebookon adott hangot nemtetszésének azzal kapcsolatban, hogy a párt elnöksége Gyöngyösi Mártont választotta. Kepli szerint a döntés azt mutatja, „a felelősségvállalás enyhe szikrája sem lobbant fel senkiben”.

– Ha nem saját tagjai közül választja ki az elnökség a kijutó személyét, hanem a lista további helyeiről delegál valakit, az gesztus lett volna – írta Kepli, aki úgy látja, Gyöngyösi delegálása a következmények nélküliség jelképe lett. A bejegyzés másnapra eltűnt a jobbikos politikus oldaláról, nem hivatalos információink szerint véleményét központilag tiltották le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.