Újabb kétszáz mintavételi egységet vetnek be

A cél, hogy a fertőzéseket időben igazolni lehessen – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kétszáz mintavételi egység bevetésére kerül sor annak érdekében, hogy a fertőzéseket időben igazolni lehessen – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Galgóczi Ágnes szavai szerint a fertőzések számának emelkedésével egyre több mintavétel szükséges, amit az Országos Mentőszolgálat végez.

Szólt arról, hogy a felnőttek influenza elleni védőoltását folyamatosan szállítják a háziorvosokhoz, a gyermekeknél alkalmazható vakcinát csütörtökön és pénteken viszik a kormányhivatalokhoz, a háziorvosok innen igényelhetik pácienseiknek.

Hozzátette: ez utóbbi oltás elsősorban krónikus betegségben szenvedő 3 év alatti gyerekeknek, illetve azon felnőtteknek adható, akik nem kaphatják meg a háromkomponensű oltást. Jelezte: a gyerekek esetében az influenza elleni oltás beadható más, életkorhoz kötött védőoltással. Oltási reakciók lehetnek – tette hozzá -, azonban ezek maguktól elmúlnak.

Kérdésre Galgóczi Ágnes elmondta, a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül hat hónapig tart az újrafertőződés elleni védettség. A szakember beszélt arról is, hogy az is kaphat influenza elleni védőoltást, aki vérhigító készítményt kap, amennyiben a gyógyszerezés jól beállított. Az olthatóságról azonban minden esetben az oltóorvos dönt a beteg vizsgálata és szükség esetén laboratóriumi leleteinek értékelése után – tette hozzá.

Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a járvány meredeken emelkedő, második hulláma zajlik, a kormány célja továbbra is az, hogy a védekezés mellett fenntartsa az ország működőképességét. Ehhez fontos az óvintézkedések, különösen az újabb maszkviselési szabályok, a köhögési, tüsszentési etikett és a távolságtartás betartása.

Galgóczi Ágnes közölte azt is, hogy az egészségügy és a kórházak felkészültek a vírusfertőzött betegek ellátása, a megnövekedett esetszámra. Eddig 933 egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg másik intézménybe.

Szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy november 2-tól szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés: a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken és a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz maszkot viselni, azt csak étkezéskor lehet levenni. Kiss Róbert elmondta, hogy a szabály megszegése esetén az adott helyet akár be is zárhatják.

A kormányzati tájékoztató honlapon közölték ezzel kapcsolatosan a részleteket is. Ezek szerint szigorúbb szabályok vonatkoznak a szórakozóhelyekre, koncertekre, amennyiben nyilvános zenés-táncos rendezvényt szerveznek.

Ebben az esetben ugyanis folyamatosan kötelező a maszkot viselni minden olyan helyiségben, ahol nem történik étel- és/vagy italkiszolgálás. Azokban a helyiségekben pedig, ahol étel- és/vagy italkiszolgálás történik, a szintén kötelező maszkviseléstől a jogalkotó csak az étel és/vagy ital elfogyasztásának időtartamára tekint el. Az az állampolgár, aki ezeket a szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.

A változás elsősorban azokat érinti, akik étteremben vagy olyan üzletben étkeznek, amely elsődlegesen nem vendéglátással foglalkozik (például egy hentesüzlet, ahol lehet sült kolbászt enni), de alkalmazhatók az újabb szabályok egy stadion büféjére is. Az étteremben most már nemcsak a dolgozóknak, hanem az étkezőknek is köteles a maszkviselés, amíg az asztalukhoz mennek, vagy amennyiben asztaluktól felállnak (pl.: a mosdóba vagy a pulthoz mennek). Az olyan üzletekben, amelyek elsődlegesen nem vendéglátással foglalkoznak, szintén kötelező a maszkviselés, kivéve azt az időtartamot, amíg a vásárló az ételt, italt elfogyasztja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.