Újabb német tévécsatorna diktatúrázza Magyarországot

Az Arte többek között Martin Schulz, Karácsony Gergely és Hadházy Ákos segítségével mutatja be, hogy Magyarországon a demokrácia csak álca – olvasható a Mandiner.hu-n.

Forrás: mandiner.hu2021. 02. 02. 10:33
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. janur 21. A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzreadott kpen Orbn Viktor miniszterelnk az Eurpai Uni tagllamai vezetinek videkonferencijn a Karmelita kolostorban 2021. janur 21-n. A megbeszls kzppontjban a koronavrus-jrvnnyal kapcsolatos intzkedsek koordinlsa, valamint a beolts felgyorstsnak szksgessge ll. MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Benko Vivien Cher Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német-francia Arte tévéadó Hallo, Diktator címmel nemrég dokumentumfilmet közvetített a magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban. A nagyjából a megszokott mintákat követő dokumentumfilm kapcsán közölt kommentárt Stephan Löwenstein bécsi tudósítójától keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A film címe természetesen Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker rigai „incidensére” utal, amikor Juncker lediktátorozta Orbánt, és arcon is veregette. Orbán úgy állt ott, mint egy balek – véli Löwenstein. A film szerint a 2002-es választási vereséget követően a magyar jobboldalon sokan azt gondolták, hogy a baloldali eliteket nem lehet elmozdítani a helyükről, ezért tartották legitimnek a Fidesz 2010-es győzelme utáni radikális változásokat. A Hallo, Diktator a zsáner hasonló alkotásainak mintájára arra törekszik, hogy bebizonyítsa: Magyarországon a demokrácia csak látszat, valójában diktatúra van az országban.

A dokumentumfilmben Kovács Zoltán képviseli a magyar kormány álláspontját, Orbánék kritikusai közül pedig Martin Schulzot, Karácsony Gergelyt, Paul Lendvai, Jean Asselborn luxemburgi külügyminisztert és Ulrich Ladumer újságírót szólaltatják meg. Az alkotás „főszereplője” egyébként a zöldpárti Daniel Freund, akit egy magyarországi útjára is elkísért az Arte stábja.

Noha a film elég egyoldalúra sikerült, Löwenstein szerint ez nem azt jelenti, hogy a benne megfogalmazott kritika alaptalan lenne. Mindenesetre a film viszonylag szabadon bánik a tényekkel, például a magyarországi bírók kényszernyugdíjazásával kapcsolatban megemlíti, hogy az Európai Unió az Európai Bíróságra vitte az ügyet, arról azonban hallgat, hogy a vonatkozó jogszabályt már a magyar alkotmánybíróság is elkaszálta.

A Hallo, Diktator szerint Magyarország legsúlyosabb problémája a korrupció, amely kapcsán Mészáros Lőrinc meggazdagodását mutatja be a film. Ennek kapcsán Magyar Bálintot és Hadházy Ákost kérdezik a dokumentumfilm készítői, akik arról beszélnek, hogy Orbán Viktor baráti köre a saját zsebébe lapátolja az EU-s pénzeket.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.