Újból nehéz idők járnak az allergiásokra

A pollentérkép alapján kiderül: tovább emelkedik a pollenkoncentráció, a parlagfűvel erősen fertőzött területeknél helyenként extrém magas, harmadfokú fokú riasztás is lehet.

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 7:35
null
A mentesítés elmulasztása sokba kerülhet Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bedugult orr, égő, viszkető szem, köhögés – Magyarországon több mint kétmillió ember szenved a parlagfű-allergiától, óvatos becslések szerint ráadásul minden évben húszezerrel nő az érintettek száma. Az ÁNTSZ parlagfűpollen-riasztási rendszerének előrejelzése szerint nehéz időszak vár az allergiásokra a hétvégén is. A pollentérkép alapján kiderül: tovább emelkedik a pollenkoncentráció, a parlagfűvel erősen fertőzött területeknél helyenként extrém magas, harmadfokú fokú riasztás is lehet. Eszerint erősen fertőzött térség Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megye, valamint Bács-Kiskun is. A legjobb helyzetben az ország északi és nyugati részén élők vannak, Nógrád és Vas megyében csupán kismértékben kínozhatják a tünetek az ott élőket.

A parlagfű pollenszórásának fokozódásával az erre érzékenyek akár asztmás tünetek jelentkezésére is számíthatnak. Az orvos által felírt allergia elleni gyógyszer mellett ezért érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, hogy ezt az időszakot élhetővé tegyük: mossunk minden nap hajat, cseréljünk gyakrabban ágyneműt és érdemes a függönyöket is kimosni, valamint gyakrabban takarítani.

A mentesítés elmulasztása sokba kerülhet
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A fertőzöttség csökkentése érdekében tovább szigorították a földtulajdonosok és a földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó szabályokat, és amíg korábban júliustól indult el az ellenőrzés, ettől az évtől megszűnt a türelmi idő. Ezt a lépést a fertőzöttség mértéke indokolta, ugyanis a parlagfű korai virágzó alfajai is megjelentek hazánkban, amelyek elterjedését megelőző védekezéssel próbálják megakadályozni. Ennek érdekében több tízezer polgárőr bevonásával júliusban parlagfű-mentesítési hetet tartottak.

Néhány napja pedig Heves megyében végeztek helikopteres parlagfű-felderítést a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium támogatásával: a parlagfű-mentesítési kötelezettségüket elmulasztó földtulajdonosokra minden esetben szankció vár, ennek mértékét a fertőzött terület mérete, valamint a parlagfű-borítottság határozza meg, összege 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.